Vastgoed Actueel Koopstarter Kadaster

De starter op de woningmarkt zit klem. Woningprijzen raken buiten bereik, de rek is uit de betaalmogelijkheden en er zijn steeds meer kopers met een groter budget. Vooral particulieren kopen woningen op voor verhuur. Dit stelt Paul de Vries van het Kadaster vast na vier kennissessies over de positie van starters op de woningmarkt. Het Kadaster organiseerde deze sessies in mei en juni.

De starter op de woningmarkt zit klem. Woningprijzen raken buiten bereik, de rek is uit de betaalmogelijkheden en er zijn steeds meer kopers met een groter budget. Vooral particulieren kopen woningen op voor verhuur. Dit stelt Paul de Vries van het Kadaster vast na vier kennissessies over de positie van starters op de woningmarkt. Het Kadaster organiseerde deze sessies in mei en juni.

Liever eerst huren, dan pas kopen

“Koopstarters hebben natuurlijk altijd een probleem, dat gaat samen met ergens mee starten”, aldus woningmarktexpert De Vries. “Maar ook de Vereniging Eigen Huis beaamde tijdens de kennissessies dat de koopstarters nu echt klem zitten. Jonge mensen willen namelijk het liefst eerst huren, maar ze verdienen vaak te veel voor sociale huur. Als ze kiezen voor particuliere huur, moeten ze zoveel uitgeven dat ze niet meer kunnen sparen.” 

Direct huis kopen geen optie

Dan maar meteen proberen te kopen? Dus, koopstarter worden tegen wil en dank. ”Maar er zit geen rek meer in wat koopstarters kunnen betalen”, aldus De Vries: “De woningprijzen daalden wel tijdens de crisis, maar koopstarters kregen vaak geen vaste aanstellingen en daarmee geen hypotheek.

De huidige generatie koopstarters kan vaker een hypotheek krijgen, maar de prijzen stijgen zodanig dat ze de financieringslast niet kunnen dragen. Ook komen woningprijzen vaker boven de grens van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG); en zonder NHG krijg je dan weer moeilijker een hypotheek. Ik vrees dat 2019 een crisisjaar wordt voor koopstarters.”

Aantal particuliere verhuurders stijgt

Koopstarters worden verdrongen door woningkopers met meer budget. Dat stelde het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) tijdens de kennissessies woningmarkt. Vooral doorstromers kochten meer woningen, omdat de woningprijzen vlak na de crisis relatief laag waren en zij vertrouwen hadden dat ze konden gaan verhuizen. Ook hebben veel particulieren woningen gekocht om te verhuren, omdat de rente laag is en de huurprijzen stijgen.

Twee zorgen: oplopende huren en lastige regelgeving

Particuliere verhuurders voorzien vooral in het westen in de grote vraag van jonge mensen en expats naar tijdelijke huurwoningen. Maar de groei van deze sector geeft twee zorgen: oplopende huren en lastige regelgeving.

“Vooral in het westen vragen particuliere verhuurders flinke huurprijzen. Kunnen jonge mensen dan nog wel sparen? Wanneer de huur boven de zogenoemde liberaliseringsgrens van 720 euro uitkomt, kan de verhuurder vragen wat hij wil en kan de gemeente geen restrictie meer geven.”

De worsteling met de grip op de sector ziet De Vries ook in het noorden: “Bij wet is geregeld dat gemeenten en corporaties samen afstemmen met welk huuraanbod je het best de vraag bedient. Maar hoe stel je eisen aan particuliere verhuurders die elk twee woningen hebben?“

Wat laten de Kadastercijfers zien?

De mate waarin koopstarters en particuliere verhuurders in dezelfde vijver vissen, verschilt per regio. In grote steden als Amsterdam willen beide groepen kleine appartementen. In het noorden is die overlap minder. De Vries: “Koopstarters kopen ook net iets groter en duurder dan particuliere verhuurders. Vastgoed Belang – Vereniging van Particuliere Beleggers in Vastgoed – stelde tijdens de kennissessies dat koopstarters instapklare woningen willen; particuliere verhuurders kopen meer de opknappers, waar bijvoorbeeld keuken en leidingen eerst helemaal vervangen moeten worden.”

Bron: Kadaster