Vastgoed Actueel Hypotheken

Het eerste kwartaal van dit jaar komt qua aantal hypotheekaanvragen (HDN) in de top 6 van ‘beste’ kwartalen sinds 2011. De hypotheekrente blijft zeker tot begin volgend jaar stabiel. Dat meldt de Hypotheekshop.

Het eerste kwartaal van dit jaar komt qua aantal hypotheekaanvragen (HDN) in de top 6 van ‘beste’ kwartalen sinds 2011. De hypotheekrente blijft zeker tot begin volgend jaar stabiel. Dat meldt de Hypotheekshop.

In vergelijking met het vierde kwartaal van 2018 is er een toename van het aantal aanvragen in de groep 25- tot 40-jarigen. In de aangevraagde hoofdsommen is er een stijging van de categorie tussen 250.000 en 300.000 euro. Deze toename verklaart de stijging van het percentage NHG-hypotheken van 33 naar maar liefst 40%, mede door de verhoging van de maximale koopsom met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) naar 290.000 euro sinds 1 januari.

► Lees ook: Helpdesk: De Nationale Hypotheek Garantie in 2019

De categorie hoofdsommen tot 50.000 euro steeg eveneens, voornamelijk voor verhogingen in verband met verbouwing, aanvulling pensioen, schenking of consumptieve besteding. De gemiddelde hypotheek daalde licht, van 246.000 naar 243.000 euro.

Lichte daling in vergelijking met eerste kwartaal 2018

Het eerste kwartaal van dit jaar laat een daling van 2,5% (96.700 om 99.200) zien ten opzichte van de eerste 3 maanden van 2018. Dat is wellicht een minder grote afname dan vooraf was verwacht. De oplopende hypotheekrente in januari en februari 2018 zorgden destijds voor een extra hoge instroom van hypotheekaanvragen.

Daarnaast daalt het aantal woningverkopen al enige tijd door een teruglopend woningaanbod. Het CBS maakte onlangs bekend dat in de eerste 2 maanden van dit jaar bijna 5% minder woningen zijn verkocht (Kadaster) als in dezelfde periode van 2018. Er zit twee tot drie maanden tijdsverschil tussen de oorspronkelijke hypotheekaanvraag via HDN en de uiteindelijke inschrijving in het Kadaster.

Populariteit private lease van invloed op hypotheekaanvraag

Terwijl de aanschaf van een auto op basis van een private lease-constructie steeds populairder wordt, weten veel consumenten volgens De Hypotheker niet dat dit grote invloed kan hebben op het bedrag dat zij maximaal kunnen lenen voor het kopen van een woning. Afhankelijk van het maandbedrag voor de leaseauto, kan een consument tot tienduizenden euro’s minder lenen voor de aankoop van een eerste of volgende woning.

Senioren, verhuur en verduurzaming groeimarkten

Geldverstrekkers spelen met hun acceptatievoorwaarden en productaanbod continu in op de veranderende behoeften in de woningmarkt. Door het dalend aantal transacties van starters (-12% in 2018) en recent van doorstromers (-8%), richten ze zich steeds vaker op nieuwe markten en doelgroepen als senioren, beleggers en verduurzaming.

Verduurzamingshypotheek

Een hogere hypotheek met hetzelfde inkomen. Dat kan straks misschien als je het extra deel gebruikt om je huis te verduurzamen. Dit is een van de uitkomsten van het gesprek tussen bankiers en premier Rutte gisteravond in het Catshuis. De plannen zijn nog niet goedgekeurd door toezichthouder AFM, meldt BNR Nieuwsradio.

Nieuwe eigenaren kunnen extra leenruimte krijgen, zegt hypotheekexpert Nicoline Tijssen van de Nederlandse Vereniging van Banken, het probleem zit eigenlijk bij alle woningeigenaren die al langer in een woning zitten en voor wie het hypotheekproces een gepasseerd station is. “Zij hebben onvoldoende toegang tot ophoging van de hypotheek zónder een volledig aanvraagproces te moeten starten. Dat aanvraagproces brengt kosten met zich mee waardoor het niet meer rendabel is om dat via de hypotheek te doen, dat is zonde.”

Artikel gaat verder onder het interview van BNR met hypotheekexpert Nicoline Tijssen

Verzilverhypotheek

Vivat (Reaal) en ABN Amro introduceerden afgelopen week verzilverhypotheken, waarmee senioren de overwaarde in hun woning kunnen opnemen.

Omkeerhypotheek

Met de omkeerhypotheek Stekkie van Vivat kunnen senioren tot maximaal 50% van de marktwaarde van hun woning lenen in de vorm van extra maandelijks inkomen, zonder de eigen woning te hoeven verkopen.

Stekkie is bedoeld voor consumenten van 65 jaar en ouder, die een eigen woning hebben die volledig is afbetaald en op zoek zijn naar een maandelijkse aanvulling op hun inkomen. Naast de maandelijkse aanvulling kan een ‘reservepotje’ worden toegevoegd. Dit potje van 10.000 euro is een extra kredietfaciliteit dat op elk moment opgenomen kan worden in bedragen van 1.000 euro.

Overwaardehypotheek

ABN Amro trekt in de maanden april en mei met een serie roadshows het land in om adviseurs te informeren over de binnenkort te introduceren Overwaarde Hypotheek voor senioren en de Duurzaam Wonen Hypotheek.

Op welke wijze ABN Amro met de Overwaarde Hypotheek voor senioren het verzilveren van de overwaarde toestaat, wordt duidelijk tijdens de eerste roadshow op donderdag 4 april in Apeldoorn.

Overwaardehypotheek.nl voor consumenten

De Nationale Hypotheekbond geeft consumenten op de website overwaardehypotheek.nl een overzicht van de (nieuwste) mogelijkheden om overwaarde te benutten. Het accent ligt daarbij vooral op de voor woningeigenaren meest laagdrempelige vorm; geld lenen via een ‘overwaarde hypotheek’. Op de website vindt de bezoeker een overzicht van de bestedingsdoelen en de vormen waarin overwaarde benut kan worden. De bezoeker treft er ook een overzicht van aanbieders die in deze markt actief zijn. Om bezoekers een beeld te geven van de mogelijkheden, staat er een rekenhulp op de website.

Verhuurhypotheek

Kantoren die zijn aangesloten bij Huismerk hebben sinds 1 april de Dynamic Verhuurhypotheek op het schap liggen. De afhandeling van de hypotheekaanvragen wordt voor de Huismerk-kantoren verzorgd door de acceptanten van MO.servicing. Dynamic Credit mikt bij deze hypotheek vooral op familieverhuur: ouders die een woning kopen en verhuren aan kinderen en vrienden. Geldverstrekkers als Woonfonds, ING, NN, NIBC, Rabobank en Domivest waren al eerder ingestapt. De vraag die opkomt is of de verhuurmarkt – 6% van de totale woningvoorraad is inmiddels in handen van particuliere verhuurders – nog veel verder kan groeien.

Bron: Hypotheekshop, InFinance, Nationale Hypotheekbond, BNR