woonbootplus

De LWO-leden met een ING-hypotheek willen actie tegen het ING-besluit om per 1 oktober te stoppen met de woonbotenhypotheek.

De LWO-leden met een ING-hypotheek willen actie tegen het ING-besluit om per 1 oktober te stoppen met de woonbotenhypotheek.

Ook uit vele andere bij LWO binnen gekomen reacties van niet-leden die op het water wonen met een ING-hypotheek, blijkt er een grote behoefte om de ING handel en wandel aan de kaak te stellen. De ING staakt de verstrekking van nieuwe hypotheken voor drijvende woningen, ook verhoging van de bestaande hypotheek vanwege vervanging of verbouwing van drijvende woningen is dan niet meer mogelijk.

Nu al merkbaar

De ING zegt dat er tot 1 oktober watervilla-hypotheken worden verstrekt, maar ‘de markt’ heeft andere ervaringen. Volgens makelaars zijn de gevolgen nu al merkbaar. Financieringseisen worden verzwaard en dat komt dus in feite op hetzelfde neer: geen hypotheek. Deze geluiden worden ook gehoord bij verkopers en kopers van een drijvende woning die de transactie zien afketsen. Kopers willen wel –heel graag zelfs- op het water wonen, maar krijgen hun hypotheek niet rond. Anderen haken af vanwege onzekerheid over toekomstige verkoopbaarheid van hun drijvende woning nu de ING wegvalt.

Zorgplicht

Maandag 21 maart kwamen scheepsmakelaars, arkenbouwers en juristen bijeen om met de LWO te overleggen over de gevolgen en mogelijke acties. De juristen hebben uitgelegd dat de ING in ieder geval naar de bestaande klanten een zorgplicht heeft en dat de bank moet meewerken aan het beperken van de schade voor de bestaande klanten.

Machtsblok

Hoe nu verder? Enkele leden hebben het LWO-bestuur gewezen op de mogelijkheid een speciale stichting op te richten door en voor de ING-hypotheekhouders. Alle belanghebbenden leggen een bedrag in waarmee de stichting aan het werk kan. De ING heeft naar verluidt zo’n 5500 watervilla-hypotheken uitstaan met een totaal vermogen tussen de 800 miljoen en 1 miljard euro. Jaarlijks werden zo’n 100 nieuwe hypotheken afgesloten. Alle ING-klanten met een watervilla-hypotheek vormen tezamen dus een behoorlijk machtsblok.

Samen met de LWO wordt onderzocht hoe de stichting vorm kan worden gegeven.

Bron: LWO

Lees ook: actie vanuit LWO van woonbotenland.nl