CBS koopwoningen

De prijzen van bestaande koopwoningen waren in maart 7,0% hoger dan in maart 2019. Deze prijsstijging is wat hoger dan in de voorgaande maanden. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Het CBS publiceerde zowel cijfers over de maand maart als kwartaalcijfers.

Behalve het CBS en het Kadaster kwam ook het Bouwfonds Property Development (BPD) deze week met cijfers en bracht de ‘hitte’ in het land in kaart. Bekijk de hittekaart onderaan het bericht.

Stijgende trend prijzen koopwoningen

Sinds een dieptepunt in juni 2013 is er sprake van een stijgende trend in de prijzen van bestaande koopwoningen. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In maart 2020 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het laagste punt in juni 2013 lagen de prijzen in maart dit jaar 45,6% hoger.

 

Cijfers eerste kwartaal: alle woningtypen duurder

In het eerste kwartaal van 2020 waren alle woningtypen duurder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Bij appartementen was de stijging met 7,8% opnieuw het grootst. Het kleinst was de prijsstijging voor twee-onder-een-kapwoningen, die kostten gemiddeld 6% meer dan vorig jaar.

Bestaande koopwoningen waren in alle provincies in het eerste kwartaal gemiddeld 6,6 procent duurder dan een jaar eerder. Opnieuw was de prijsstijging, met 9,3 procent, het grootst in de provincie Groningen.

Ook het aantal woningtransacties lag in alle provincies hoger dan een jaar eerder.

Meer transacties in eerste kwartaal

Het Kadaster maakte bekend dat het in maart 18.627 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 11% meer dan een jaar eerder. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 51.579 woningen van eigenaar gewisseld, bijna 9% meer dan in dezelfde periode van 2019.

Van alle woningtypen lag het aantal transacties hoger dan een jaar eerder. Het grootst was de stijging, met 14,7%, bij hoekwoningen. Met 0,5% was de stijging het kleinst bij appartementen.

De stijging van het aantal transacties was met 15 procent het grootst in Zeeland. De provincie Groningen noteerde met 2,7 procent de kleinste stijging.

De NVM publiceerde twee weken geleden ook over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van door NVM- makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

De prijsindex van bestaande koopwoningen is een van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard van het CBS.

Hittekaart BPD: interessante ‘nieuwkomers’

De druk op de woningmarkt is ongekend hoog, met name in de Randstad, het midden van het land en de Brabantse steden, aldus BPD. Ten opzichte van de totale woningdruk is de druk het meest opgelopen in de provincie Zuid-Holland. Maar er zijn dit jaar interessante ‘nieuwkomers’, blijkt uit de hittekaart. Almere, zuidelijk Rotterdam, Leiden en de bollenstreek hebben een relatief ‘hetere’ woningmarkt dan vorig jaar, meldt BPD. Opvallend is de toegenomen drukte langs belangrijke verkeersaders, zoals de A12 (m.n. tussen Utrecht en Gouda) en de A4 (tussen Amsterdam en Den Haag) – naast die langs de A1, A28 en A58.

Bekijk ook de top-40 met de meest ‘warme’ gemeenten 2020.

Hittekaart 2020