Vastgoed Actueel Bouwvergunning

De vergunningskosten om te mogen bouwen of verbouwen lopen volgens Vereniging Eigen Huis per gemeente enorm uiteen. In een tiental gemeenten zijn deze leges zelfs twee tot tweeënhalf keer duurder dan het landelijk gemiddelde.

Vastgoed Actueel Nieuwbouwwoning

In de eerste zes maanden van 2019 zijn ruim 4% minder nieuwe woningen verkocht in vergelijking met een jaar geleden. In totaal verkochten ontwikkelaars en woningbouwers 16.117 nieuwbouwwoningen. Dit schrijft NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in de nieuwste Thermometer Koopwoningen.

De tot nu toe vrij onbekende vervuilende stof PFOS zorgt voor onrust in de bouwwereld. Per 1 oktober moet iedere schep grond die wordt verplaatst onderzocht zijn op PFOS, maar er zijn veel te weinig laboratoria die deze analyses kunnen uitvoeren.

In 20 jaar tijd is er in Nederland per saldo 59.200 hectare bij gekomen voor wonen, werken en infrastructuur. Bijna 90 procent hiervan is nieuw woon- en werkterrein. In West-Nederland was de groei van woon- en werkterrein het sterkst.

Vastgoed Actueel vertraging nieuwbouw

In het tweede kwartaal van 2019 werd voor 12.800 nieuwbouwwoningen een vergunning verleend, het laagste aantal in drie jaar tijd. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers over de bouw. ABN Amro voorziet verdere vertraging in de woningbouw door de recente stikstof-uitspraak.

Vastgoed Actueel funderingsproblemen

Van meer dan 8.000 Zaanse particuliere woningen moet de fundering hersteld worden. Wethouder Songül Mutluer heeft een plan bedacht om de gedupeerde woningbezitters bij te staan: geen kostbare vernieuwing van de fundering maar de hele woning slopen.

De dalende trend in het aanbod van nieuwbouwwoningen drukt een steeds grotere stempel op de dynamiek en koopprijsontwikkeling in de bestaande woningvoorraad. Dat is de belangrijkste conclusie van de Monitor Koopwoningmarkt van de Technische Universiteit (TU) Delft.

Pagina's