euro_notes_lots_web--3-thum

De hypotheekmarkt liet afgelopen jaar stevig herstel zien. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) telde alles bij elkaar ruim 298.000 hypotheekaanvragen. Dat is zo’n 32 procent meer dan in 2014, blijkt uit dinsdag verschenen cijfers.

De hypotheekmarkt liet afgelopen jaar stevig herstel zien. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) telde alles bij elkaar ruim 298.000 hypotheekaanvragen. Dat is zo’n 32 procent meer dan in 2014. “Het herstel van de de woning- en hypotheekmarkt heeft in 2015 op overtuigende wijze doorgezet en is naar verwachting minder kwetsbaar geworden door positieve economische ontwikkelingen.”

Volgens HDN was vooral in het voorjaar sprake van een scherpe groei van het aantal aanvragen. Na deze piek liep het aantal in de zomermaanden terug, waarna de aanvragen de gebruikelijke stijgende lijn vertoonden tot aan het eind van het jaar. In vergelijking met 5 jaar geleden is een duidelijke verschuiving van de rentevasteperioden zichtbaar. Ten opzichte van 2010 is de gemiddelde afgesloten rentevasteperiode (in 2015) zo’n drie tot vier jaar gestegen. Deze trend is zichtbaar in alle leeftijdscategorieën.

Leeftijd

Ook de gemiddelde leeftijd van hypotheekaanvragers verschuift. In vergelijking met vijf jaar geleden daalt het aantal hypotheekaanvragers in de leeftijdscategorie 20 tot 29 jarigen. Daarentegen is het aantal hypotheekaanvragers in de leeftijdscategorie van 50 tot 59 jaar gestegen.

Verwachting

HDN verwacht dat het herstel van de koopwoning- en hypotheekmarkt in 2016 doorzet met een groei in de unieke hypotheekaanvragen van ongeveer 10 procent ten opzichte van 2015. De hypotheekmarkt krijgt in 2016 ook een extra impuls volgens HDN, omdat in 2006 – toen de hypotheekmarkt nog booming was – veel hypotheken zijn afgesloten met een rentevasteperiode van tien jaar.

Bron: hdn.nl