Vastgoed Actueel Boerderij

Leegstaande kerken, watertorens, gemalen en boerderijen worden in de krappe woningmarkt steeds aantrekkelijker als koopje voor particulieren. Dat meldt De Telegraaf.

In en rond de steden is een speurtocht op gang gekomen naar zulke ’kluspanden’, waarbij niet altijd de hoogste prijs doorslaggevend is.

In de steden staan particulieren vaak op voorhand buitenspel door de zware concurrentie van beleggers en vastgoedontwikkelaars. Dat is niet per definitie zo bij bijzondere panden, zoals boerderijen en kerken. Hier speelt namelijk ook de wens van de verkoper een belangrijke rol. “Als je een kerkje wilt kopen en herbestemmen, dan moeten de plannen eigenlijk in alle gevallen recht doen aan het object”, zegt Bart Muller van makelaar Reliplan, gespecialiseerd in transacties van religieuze gebouwen. “Daarom zijn dit soort panden eigenlijk niet te taxeren.”

Drukke stad

“Sommige mensen keren na lang in de stad te hebben gewoond terug naar hun oorspronkelijke dorp. Maar er is ook vraag van jonge gezinnen die de drukte van de stad achter zich willen laten en de rust van het landelijk gebied opzoeken”, ziet makelaar Ard Klijsen, voorzitter van de vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. “Zij trekken vanuit het westen zelfs naar Friesland of Groningen, omdat daar voor relatief weinig geld een grote woning gekocht kan worden.”

Niet alleen het koopbod, ook een goed plan is doorslaggevend. Zo was niet het bod van 265.000 euro van Harm Aarts de belangrijkste reden voor het Utrechtse waterleidingbedrijf Vitens om hun oude watertoren in de binnenstad aan hem te verkopen. “Het was zeker niet het hoogste bod. Wel presenteerde ik waarschijnlijk het beste plan”, aldus Aarts, die naast zijn woonhuis, appartementen en een bed and breakfast in de toren gaat realiseren. “Want op basis daarvan gaven Vitens en de gemeente aan mij de voorkeur.”

‘Verbouwkosten vallen minimaal twee keer hoger uit’

Vereniging Eigen Huis herkent de trend. “In Den Haag wordt de Pauluskerk (zie foto) omgebouwd tot appartementen”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte. “Het is wel heel bijzonder, wonen in een oude kerk. Door de hoge kosten van de verbouwing is zoiets niet voor starters. Hoewel er ook voorbeelden zijn van projecten die dat wél zijn. Bijvoorbeeld een oude brandweerkazerne die tot vier appartementen wordt omgebouwd. Zoiets lost het tekort niet direct op, maar zorgt wel voor doorstroming.”

Specialistenwerk

Kopers trekken ook vaker gezamenlijk op. “Ik zit straks met twee gezinnen, die samen een boerderij nabij Tilburg willen kopen”, zegt Klijsen. “Het ene gezin wil in het voorhuis wonen, het andere in de schuur die zij willen verbouwen. Dit is niet eenvoudig, omdat de boerderij nu een agrarische bestemming heeft. Voor de financiering moet de bank zeker weten dat de koper er in mag wonen. Het is echt specialistenwerk om zoiets te regelen.”

Bron: De Telegraaf