Vastgoed Actueel restschuld

‘Afschaffing restschuldregeling remt herstel woningmarkt’

Als het aan het kabinet ligt, is de hypotheekrente op restschuld volgend jaar niet meer fiscaal aftrekbaar. Deze fiscale restschuldregeling van tijdens de crisis is volgens staatssecretaris Wiebes niet meer nodig. Het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) waarschuwt echter dat met name jonge kopers de huizencrisis nog steeds niet te boven zijn en dat de afschaffing het herstel van de woningmarkt zou remmen. Dit meldt het NRC.

De huizenmarkt trekt inmiddels weer aan, maar het aantal huizenkopers met een restschuld is er niet minder op geworden. Uit cijfers van het Waarborgfonds blijkt dat er maandelijks bijna evenveel aanvragen voor restschuldfinanciering binnenkomen als op het hoogtepunt van de huizencrisis in 2013. Huizenbezitters doen deze aanvraag als ze hun oude woning met verlies verkopen en dit verlies fiscaal aftrekbaar mee willen financieren in de hypotheek van hun nieuwe huis. De maatregel werd tijdens de crisis in 2012 genomen om de doorstroming op de koopmarkt te stimuleren.

Crisis is voorbij

Volgens staatssecretaris Wiebes is het aantal woningen dat ‘onder water’ staat inmiddels gezakt van meer dan een miljoen tot 330.000. Het aantal verkochte huizen is gestegen van 117.000 in 2012 naar 215.000 in 2016. De huizencrisis is voorbij, zo concludeert hij, en de crisismaatregel kan dus worden afgeschaft.

Jonge kopers

Volgens het WEW zouden met name jonge kopers flink lijden onder de afschaffing van de restschuldregeling. Het aantal aanvragen voor restschuldfinanciering door huizenkopers tussen de 25 en 45 jaar is de afgelopen drie jaar namelijk niet gedaald. Wordt de fiscale regeling afgeschaft, dan kunnen zij vanwege restschulden niet verhuizen en krijgen starters minder kansen. Veel kopers zullen terugvallen op duurdere persoonlijke leningen, waardoor hun netto besteedbaar inkomen verder daalt, aldus het WEW.

Herstel

„De crisis is voorbij en de woningmarkt herstelt zich”, zegt WEW-directeur Arjen Gielen tegen het NRC. „Maar we hebben nog steeds te maken met de negatieve effecten van die crisis. Door die restschuldregeling nu af te schaffen, grijpen we in op de woningmarkt en wordt verder herstel juist geremd.”

De Tweede Kamer houdt vandaag een hoorzitting over de positie van starters op de woningmarkt. Daar wordt de restschuldproblematiek ook besproken.

Bron: NRC