eerlijk zaken doen in de verhuurmarkt

‘Eerlijk duurt het langst. Zeker in de verhuurmakelaardij’

In een krappe verhuurmarkt gaat het Peter van der Tweel van Tweelwonen voor de wind. Terwijl het vechten is om opdrachten opende de Verhuurmakelaar van het Jaar 2016 deze zomer twee nieuwe vestigingen in Rotterdam en Utrecht. ‘Wij doen alles volgens het huurrecht en met oog op een lange termijnrelatie met onze klanten. In een markt met van oudsher veel boefjes, val je dan al snel op.’

Tot de avond van de uitreiking was de winnaar van de Verhuurmakelaar Award 2016 helemaal niet zo zeker van de winst. “Er waren kantoren die meer stemmen en punten hadden, maar zij bleken zich niet aan de regels te houden. Toen zij door de organisatie werden gediskwalificeerd, kwamen wij als eerlijke winnaar uit de bus.” Een van de gediskwalificeerde kantoren hield zich niet aan de spelregels van de verkiezing en liet alle stemmen binnenkomen op één van hun vestigingen. Anderen overtraden de wet- en regelgeving van het huurrecht en vroegen nog steeds vergoedingen aan huurders terwijl zij ook de verhuurders bedienden. Van der Tweel vindt het goed dat de Woningmakelaar van het Jaar zich hard maakt om alleen eerlijke makelaars te onderscheiden. “Want deze wereld, zeker die van de verhuurmakelaardij, is gewoon gevoelig voor activiteiten die niet door de beugel kunnen. Het is gewoon sneller en makkelijker om soms een bocht af te snijden en wat regeltjes te negeren. En veel verhuurders doen graag een oogje dicht als het hen meer rendement oplevert. Maar dat zijn niet mijn klanten.”

Kaf van koren

Jasper de Groot van platform Pararius, ook dit jaar weer sponsor van de Verhuurmakelaar Award, ziet dat de crisis veel kaf van koren heeft gescheiden. “We hebben een omvangrijke shake out achter de rug als gevolg van de crisis en de aanpassingen in de courtagewetgeving. Men is veel transparanter geworden over de werkwijze waardoor het voor huurder en verhuurder veel duidelijker is waar de dienstverlening uit bestaat.”

Al lang voordat de wet ‘Dubbele bemiddelsingskosten’ in juli 2016 bekrachtigd werd, berekende Tweelwonen al geen kosten meer door aan zijn huurders. Van der Tweel: “Mijn klanten begrijpen dat wij alles volgens het boekje doen en willen het ook niet anders. Ze lopen zo immers ook nooit een risico.” In tegenstelling tot een meer losse werkwijze waarbij op gevoel en op basis van referentiepanden wordt gegokt voor welk bedrag een pand in de mark gezet kan worden, maakt Tweelwonen van elk pand allereerst een uitgebreide rapportage, inclusief de waardering volgens het WoningWaarderingStelsel en een energie-indexatie. “Wij hebben zelf een EPA-adviseur in dienst die deze energie-index maakt. Een positieve index levert soms al genoeg punten op om een woning geliberaliseerd te mogen verhuren. En zo niet, dan komen uit de rapportage heel vaak relatief goedkope energiebesparende maatregelen die een pand duurzamer en comfortabeler maken. Dit levert vaak genoeg punten op zodat de verhuurder alsnog zijn eigen huurprijs kan bepalen. Maar wel op de juiste, verantwoorde manier.” Vervolgens heeft Van der Tweel vanuit zijn beheerbedrijf zijn eigen technische dienst die zaken als dubbel- of HR-glas en allerhande soorten isolatie op een professionele manier aanbrengt tegen gereduceerde prijzen.

Geen risico

Alle zorg uit handen dus. De Groot: “Daartoe reken ik ook de zorg dat er in deze krappe markt veel aanvragen op een object binnenkomen, waar ook mensen bij kunnen zitten die voor problemen kunnen zorgen op vlak van financiën of criminaliteit. Screenen is van groot belang.” Die taak neemt Van der Tweel heel serieus. Op elke vestiging staat een douanescan, een professioneel apparaat waarmee elk identiteitsbewijs op echtheid wordt gecontroleerd. Ook internationale exemplaren. “Het mailen van een scan is niet voldoende! Heeft de huurder geen mogelijkheid om op de vestiging te komen omdat hij in het buitenland zit? Dan controleren we het document alsnog als hij de sleutel op komt halen. Want dat moet hoe dan ook gebeuren”, aldus Van der Tweel. 

Aanhuur in opkomst

De Groot herkent in de werkwijze van Tweelwonen een focus die hij gelukkig steeds meer ziet: “Het gaat nu goed met de verhuurmakelaars. Zij hebben hun approach van de markt heroverwogen en gekozen voor een duidelijke strategie waardoor er meer aandacht is voor kwaliteit en onderscheidend vermogen.” Hij noemt een ander in het oog springend voorbeeld van een makelaar die lange termijnrelaties combineert met onderscheidend vermogen: aanhuurmakelaar Soof in de omgeving van Nijmegen. “Soof was de eerste echte makelaar die zich heeft weten te onderscheiden door zich enkel en alleen te richten op het behartigen van de belangen van een huurder bij het huren van een woning uit andermans portefeuille. De maandelijkse huur is verreweg de grootste kostenpost in het maandelijkse uitgavenpatroon. Logisch dat een huurder bereid is te betalen voor een goede begeleiding om straks niet met verrassingen tijdens de huur te worden geconfronteerd.”

De Groot vindt dat er op dit vlak nog te weinig wordt samengewerkt. “Veel verhuurmakelaars werken nog op eilandjes. Huurkandidaten wordt enkel huuraanbod aangeboden uit eigen bestand. Als de vraag niet matcht met het aanbod laat men de huurkandidaat vaak weer lopen, in plaats de vraag om te draaien tot een zoekopdracht. Andersom is het zo dat als de match er wel is, de huurder er vaak niet op wordt gewezen dat het verstandig is een makelaar in te schakelen die zijn belangen behartigt. Terwijl bij huur een lange termijnrelatie wordt aangegaan tussen huurder en verhuurder en het daarom noodzakelijk is allerlei zaken op voorhand goed te organiseren.”

Zwaar onderschat

Tweel ziet ook dat er meer aanvragen voor aanhuur bij zijn kantoren binnenkomen en dat ze vaker zaken doen met huurders die hun eigen aanhuurmakelaar meenemen. Een goede zaak want “een goede aankoopmakelaar begeleidt het proces, zorgt voor begrip bij de huurder en accurate documentatie.” Het huren van een woning, maar ook het werkveld van de verhuurmakelaardij worden nog te vaak zwaar onderschat. “De regelgeving is vrij complex en dynamisch, zoals nu weer met de verruiming van de tijdelijke verhuurregeling. Dat biedt kansen, maar dan moet je wel veel kennis hebben van het huurrecht. Daarom kiezen wij voor gediplomeerde makelaars.” Verspreid over de vijf vestigingen werken maar liefst vijftien gediplomeerde verhuurmakelaars die bij de Beroepsopleiding van VBO Makelaar de speciale opleiding daartoe hebben gevolgd.

In tegenstelling tot de koopmakelaardij, waar de relatie meestal zo lang duurt als de transactie, zijn goede verhuurmakelaars volgens Van der Tweel werk- en achtzaam van overdracht tot overdracht, maar ook bij toekomstige overdrachten. “Wij gaan voor continue klanttevredenheid, zodat we met onze opdrachtgevers, maar ook met onze huurders, goede, langdurige relaties aan kunnen gaan. Dat vergt tijd en hard werk, maar het betaalt zich uit.” Rekent hij daartoe ook de Verhuuraward? Zeker.

Gerenommeerde award

De award was een logisch resultaat van het niveau van dienstverlening, maar was geenszins een gegeven. “Je moet er echt wel hard aan trekken, op een heel persoonlijke manier. Natuurlijk hebben wij alle mogelijke marketingtools ingezet, mailings, website, social media, maar wat absoluut het beste werkt is je makelaars te vragen om hun klanten te bellen of op te zoeken. Want zij hebben die persoonlijke relatie met de klanten, die gunfactor waardoor mensen de moeite willen doen om op je te stemmen.” Wat de award hem gebracht heeft? Vooral veel publiciteit. Die hij zelf maximaal benutte, want de strekking van het verhaal blijft: niets komt vanzelf. “We laten het overal terugkomen. Op onze website, social mediakanalen; onze auto’s en etalageruiten zijn bestickerd met het logo van de Makelaar van het Jaar. Je haalt er niet direct klanten door binnen, ze stonden de dag na de uitreiking echt niet in de rij. Maar onze stand op de Provada trok wel meer projectontwikkelaars door het WMvhJ logo. En het helpt wel degelijk in acquisitiegesprekken; met deze titel word je ervaren als een gerenommeerde partij.”  

Doet u nog niet mee aan de Woningmakelaar van het Jaar 2017? Het is zeker nog niet te laat.
Maak nu uw acount aan, kies uw categorieën (nieuwbouw, verhuur, online, aankoop, verkoop of marketing) en ga voor de winst.