Vastgoed Actueel huis verkocht

‘Hypotheek minder belangrijk bij koopwoning’

Nederlanders die een huis kopen hebben daarvoor de afgelopen jaren minder geleend via een hypotheek. Dat blijkt uit een analyse van het Centraal Planbureau (CPB). Nederlanders brachten daarentegen meer geld uit andere bron in. Dat valt deels te verklaren door strengere regels voor het maximale leenbedrag die in de onderzochte periode van 2006 tot en met 2014 van kracht werden. Ook zouden ruimere schenkingsregels het verschil kunnen bepalen.

Voor doorstromers blijft daarnaast de winst uit hun eerdere woning een belangrijke financieringsbron. Ook bij deze groep nam financiering uit overige bronnen toe. De onderzoekers speculeren dat ook hier meer schenkingen een rol hebben gespeeld dankzij de schenkingsvrijstelling.

Dat geld uit andere bron bedroeg in 2006 nog rond de 6 procent van de totale financieringsbehoefte. In 2014 was dat aandeel gegroeid naar 16 procent. Tegelijkertijd daalde het aandeel hypotheken dat meer dan 110 procent van de waarde van het huis bedroeg van 36 procent in 2006 naar 13 procent in 2014. Ook het aandeel mensen dat geen hypotheek nam, groeide sterk van ongeveer 4 procent naar rond de 8 procent.

Geen huizenzeepbel

In de Tweede Kamer zei directeur Laura van Geest van het Centraal Planbureau woensdagochtend dat hoewel de huizenprijzen in Nederland hard zijn gestegen, er nog geen sprake is van een huizenzeepbel die elk moment uit elkaar kan spatten.

Volgens Van Geest zijn de huizenprijzen in de Randstad fors gestegen, maar dat kan ook te maken hebben met de algemene trend dat mensen naar de stad trekken. Bovendien stijgen de huizenprijzen buiten de Randstad veel minder hard en duidt die ontwikkeling evenmin op een zeepbel.
 

'Woningmarkt relatief gezond' 

Ook de president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, stelt dat de woningmarkt relatief gezond is, mede doordat steeds meer mensen eigen geld inleggen. Hij bracht in herinnering dat eind jaren 90 de kredietverlening voor woningaankopen jaarlijks steeg met 16 procent. Nu is de stijging jaar op jaar slechts 1 procent, aldus Knot.

De enige groep die er op dit moment niet meer aan te pas komt op de woningmarkt, is de groep starters in de grote steden in de Randstad, aldus Knot.

Bron: Nieuws.nl en AD