‘Meer vertrouwen in woningmarkt in negen aardbevingsgemeenten’

Het vertrouwen in de woningmarkt in de negen aardbevingsgemeenten is nu groter dan elders in Groningen. Dat blijkt uit onderzoek van de TU Delft.

"Het is heel opvallend nieuws. Ook al zijn het nog geen percentages waarvan je achterover valt’’, zegt Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders. Volgens hem is er voor het eerst in jaren sprake van een kentering op de veelgeplaagde woningmarkt in het gasgebied.

Uit onderzoek van de TU Delft in de gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, De Marne, Eemsmond, Loppersum. Slochteren, Ten Boer en Winsum blijkt dat onder bewoners het vertrouwen in de woningmarkt groter is dan twee jaar geleden. Al met al 49 procent van de bewoners vindt het nu een gunstig moment om een huis te kopen.

Jongeren en huurders positief

Vooral jongeren en huurders zijn positief. Ze wijzen onder meer op de lage rente en de gunstige vooruitzichten van de economie. Ook lijken maatregelen in het bevingsgebied bij te dragen aan het toegenomen vertrouwen.

Uit een onderzoek van honorair hoogleraar George de Kam van de Groninger universiteit bleek eerder al dat vooral ouderen in het gasgebied die hun huis willen verkopen vaak aan het kortste eind trekken. Vooral als ze geen verlies bij de verkoop kunnen opvangen.

De Kam adviseert hulp voor mensen die hun huis niet kwijt kunnen. Ook pleit hij voor een garantieregeling voor mensen die echt weg willen en hun huis niet kwijt kunnen.

Vervolg op opkoopregeling

Alders zei vrijdag dat er een vervolg komt op de eerste bescheiden opkoopregeling, waarmee met 10 miljoen van de NAM vijftig huizen werden opgekocht. Mensen die hun huis niet verkocht krijgen en voor wie een sociale indicatie geldt, krijgen dan 95 procent van de marktwaarde uitgekeerd. Alders wil gedurende drie jaar telkens 10 miljoen euro voor dit doel bijeenbrengen, liefst weer van de NAM.

Alders maakte vrijdag ook bekend dat de 2100 schades die nog op de plank liggen vanaf 1 april zullen worden opgenomen. Alle indieners krijgen daarover een brief.

De gesprekken over het schadeprotocol zijn deze week intensief voortgezet. "Er ligt een blauwdruk voor een protocol en voor de opname en beoordelingssystematiek. Na de vakantie gaan we de gesprekken afronden.’’

Juristen toetsen het voorlopige protocol, op verzoek van de partijen in Groningen en het Rijk.

Alders zegt overigens dat het Instituut Mijnbouwschade, dat straks alle schades inhoudelijk gaat beoordelen, er snel kan komen. "Het kan in zes weken.’’