Vastgoed actueel - bubbel

‘Problematiek op de woningmarkt is opgeblazen’

De problematiek op de woningmarkt is niet zo erg als vaak wordt gesuggereerd. In een marktanalyse blijkt dat de stijging van de woningprijzen vertekend is, omdat inflatie vaak niet wordt meegenomen. Bovendien stijgt de totale hypotheekschuld niet zo hard als wordt aangenomen. Dat zegt asset manager DMFCO, het bedrijf dat via het label Munt Hypotheken geld van pensioenfondsen en institutionele beleggers in de Nederlandse hypotheekmarkt investeert.

Volgens DMFCO moet het effect van inflatie worden meegerekend om tot een eerlijk beeld van de woningmarkt te komen. Als inflatie wordt meegenomen, moeten de prijzen volgens de asset manager nog een paar jaar doorzetten om op het niveau van voor 2009 te komen. “Het beeld van een oververhitte huizenmarkt in Nederland verdient dus enige nuance”, zegt portfolio manager van DMFOC Dirk Bekkers.

Bubbel

Voor bubbelvorming zijn volgens de asset manager stijgende prijzen nodig en een groeiende totale hypotheekschuld. De onderzoekers van DMFCO halen uit de analyse dat de totale hypotheekschuld de laatste jaren ongeveer gelijk is gebleven. Er wordt immers verplicht afgelost en de leenregels zijn strenger geworden. “Ook zien we dat de betalingsmoraal is verbeterd. Het aantal betalingsmogelijkheden daalt.”

Oververhitting

Wanneer er gesproken wordt over oververhitting, wordt al gauw naar Amsterdam gewezen. In de hoofdstad zijn de prijzen inmiddels zo’n 60 procent hoger dan de rest van Nederland. Volgens DMFCO is de rest van Nederland echter geen goede graadmeter om de Amsterdamse woningmarkt te kunnen beoordelen. Als Amsterdam vergeleken wordt met andere Europese hoofdsteden, valt het volgens de asset manager nog wel mee met de prijzen.

DMFCO noemt dat de Capital City Premium. Het percentage dat de gemiddelde woningprijs in de hoofdstad hoger is dan in de rest van het land. In Brussel is dat 90 procent, in Londen 115 en in Parijs zelfs 140 procent. “De huizenprijzen in Amsterdam zitten dus internationaal nog aan de onderkant”, zegt Bekkers.

Bron: am:web