Vastgoed Actueel Monitor

1 miljoen Nederlandse huizen dreigen te verzakken

Tv-programma De Monitor meldde gisteren dat 1 miljoen huizen in Nederland dreigen te verzakken. De huizen die nu al verzakt zijn, staan in minstens 83 verschillende gemeenten. Dat blijkt uit onderzoek van het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF).

Als gevolg van het extreem lage grondwater door de droge zomer van 2018 is het funderingsprobleem in Nederland fors toegenomen.
Eind 2018 meldde het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatie ook al dat de bodem in ons land snel daalt en zorgt voor scheuren en verzakkingen, onder meer in de historische binnensteden.

Huizen gebouwd voor 1970 lopen risico

Het zijn de huizen van voor 1970 die risico lopen: één op de vier dreigt te verzakken, constateert het KCAF. Sinds de droge zomer komen er vooral veel nieuwe meldingen binnen van huizen die ‘op staal’ zijn gefundeerd: direct op de ondergrond. Daar is lage grondwaterstand de boosdoener: het klei klinkt in, waardoor de bodem daalt en je huis verzakt. In sommige gemeenten, zoals Zevenaar, loopt het aantal snel op: hier zijn al meer dan 200 meldingen binnengekomen.
Bekijk hier een kaartje met een overzicht van de meldingen.

Hulp vanuit gemeenten beperkt

In tien gemeenten worden mensen begeleid en eventueel geholpen met de financiering van het funderingsherstel. KCAF-directeur Dick de Jong: “Heel actief zijn Zaanstad, Rotterdam, Haarlem, Schiedam en Gouda. Zo heeft Rotterdam een eigen Funderingsloket waar je terecht kunt met vragen over je fundering. In Weesp, Leeuwarden, Dordrecht, Amstelveen en Amsterdam lopen momenteel projecten voor aanpak van funderingsproblematiek.”
Uiteindelijk ben je als huiseigenaar zelf verantwoordelijk voor je fundering en draai je op voor de kosten van het herstel: die kunnen oplopen tot 100.000 euro per fundering.

Funderingsonderzoek nodig

Branchevereniging VBO Makelaar vindt dat huizenkopers nu een risico lopen, omdat er vaak geen funderingsonderzoek wordt gedaan. Hans van der Ploeg, directeur VBO: “Omdat er onvoldoende gegevens zijn van funderingen en het in veel gebieden een nieuw probleem is kunnen makelaars, taxateurs en bouwkundig inspecteurs hun signaleringsfunctie niet goed uitoefenen en doorverwijzen naar een funderingsspecialist. Alleen bij funderingsonderzoek, waarbij de bodem wordt onderzocht, kan de exacte gesteldheid van de fundering worden vastgesteld.”

De uitzending van De Monitor op 24 februari is terug te kijken.