100 miljoen extra voor verduurzaming sociale huurwoningen

Het kabinet trekt structureel 100 miljoen euro extra uit voor verduurzaming van sociale huurwoningen. Dit meldt RTL Nieuws op basis van ‘bronnen rond het kabinet’. De extra investering wordt op Prinsjesdag bekendgemaakt.

De corporaties hadden om extra geld van het rijk gevraagd omdat ze voor enorme investeringen staan. Ze hebben berekend dat het 108 miljard euro kost om voor 2050 alle sociale huurwoningen gasloos en CO2-neutraal te maken.

In het regeerakkoord beloofde het kabinet de corporaties al structureel 100 miljoen euro voor het energiezuiniger maken van hun huizen. Voorzitter Marnix Norder van de vereniging van woningcorporaties Aedes noemde dat ‘een heel mager begin’. Hij zei dat je voor dat bedrag hooguit een paar spaarlampen voor elke huurwoning kunt kopen.

Te weinig

Norder vindt de extra investering een stap in de goede richting, maar nog steeds te weinig. Hij wijst op de enorme opgaven waarvoor de corporaties volgens hem staan. Niet alleen moeten de komende decennia honderden miljoenen worden geïnvesteerd in verduurzaming, ook moeten soortgelijke bedragen worden gestoken in nieuwbouw.

Belastingdruk

Norder zegt dat de sociale verhuurders ook kampen met een forse belastingdruk. De verhuurdersheffing stijgt doordat de woningen meer waard worden. “Daar komen nog andere belastingen bij. In totaal gaat het om 1 miljard euro per jaar, ongeveer 4 maanden huur van alle woningen.”

Het geld gaat vanaf 2019 jaarlijks naar de woningcorporaties.

Bron: RTL Nieuws