1650 Rotterdamse appartementen van energielabel F naar A

A3 Architecten heeft in opdracht van Woonstad Rotterdam een plan ontwikkeld om 1.650 bestaande appartementen in Rotterdam Prinsenland en Ommoord toekomstbestendig, energiezuinig, gezonder en veiliger te maken. Team ERA, een joint venture van Smits Vastgoedzorg en ERA Contour, is met dit plan aan de slag gegaan.

De appartementen zijn in 1968 door ERA gebouwd en door Smits Vastgoedzorg onderhouden. Woonstad Rotterdam en Eneco kwamen in 2015 overeen om de appartementen op het Rotterdamse stadswarmtenet aan te sluiten.

Verduurzamen

Met het uitvoeren van groot onderhoud zijn de keukens en sanitaire ruimtes in de woningen vernieuwd. Daarnaast zijn de kopgevels en daken hoogwaardig geïsoleerd. De gehele flat is gasloos gemaakt en bewoners koken nu elektrisch. Elektrische boilers en collectieve ketels zijn vervangen en iedere woning is individueel aangesloten op het stadswarmtenet en wordt zo voorzien van restwarmte uit Rotterdamse haven. Met de aansluiting van de eerste 624 appartementen wordt weer een stap gemaakt in het verminderen van de CO2-uitstoot in de regio en het verder verduurzamen van Rotterdam.

Energielabel

De eerste twee van de in totaal vier flats zijn inmiddels gerenoveerd. Een derde is momenteel in voorbereiding voor uitvoering in 2018. Ingenieursbureau DPA Cauberg-Huygen heeft onlangs de energieprestatie van de woningen berekend. Daarbij is vastgesteld dat de gerenoveerde appartementen in een reuzensprong maken in de energie-index: van Label F naar Label A.