Platform Hoomz.nl geeft verkopers feedback

Ondernemer Robbert van Gorp zette zijn frustraties over de onmacht bij de (on)verkoop van zijn oude huis en aankoop van zijn nieuwe huis om in actie: hij ontwikkelde het platform Hoomz.nl waarop verkopers en potentiële kopers met elkaar in gesprek kunnen.

“Het gekke is dat de hele wereld verandert, maar de woningmarkt een beetje stil blijft staan”, aldus Van Gorp. Hij startte een weblog waarop hij vragen stelde over zijn woning, met als uitgangspunt wáárom hij de woning maar niet verkocht. “Daarop volgden ontzettend veel reacties, maar het verlossende antwoord zat er niet bij. Toen ben ik zelf op zoek gegaan naar informatie die mij kon helpen.”

Profielen matchen

De website Hoomz.nl moet datgene doen waar makelaars nu niet voldoende in slagen volgens Van Gorp: verkopers en potentiële kopers met elkaar in gesprek brengen. Iedereen die zich op de site aanmeldt, krijgt een profiel - met naast woonwensen ook informatie over de gezinssamenstelling, iemands beroep, et cetera - en op basis daarvan worden matches gemaakt. “Maar het belangrijkste van onze site is dat we voor meer activiteit zorgen. Wie woningen toegestuurd krijgt die bij hem of haar zouden moeten passen, krijgt de gelegenheid hier kort een reactie op te geven. Is de woning interessant? Dan kan er een afspraak gemaakt worden. Vindt iemand de woning niks, dan geeft hij dit aan en kan hij via drie simpele vragen aangeven waar hem dat in zit.”

Statistieken

De bedoeling van deze feedback is dat er voor de verkoper duidelijkheid ontstaat over wat anderen van zijn woning vinden en dat hij kan besluiten om er iets aan te doen. Hoomz verzamelt alle gegevens die binnenkomen en biedt verkopers een dashboard waarop zij de feedback op hun woning overzichtelijk kunnen inzien en waarop aangegeven wordt hoe de woning verbeterd zou kunnen worden. Voor huizenzoekers is inschrijving op de website gratis, verkopers betalen maandelijks €24,95 en wie zowel potentiële koper als verkoper is betaalt €19,95 - omdat de website baat heeft bij veel huizenzoekers. “Omdat onze prijzen laag zijn, verwachten we dat we heel goed als middel náást traditionele middelen in te zetten zijn.”

Geen makelaar

Van Gorp is geen makelaar en heeft geen achtergrond in de makelaardij, maar is ondernemer en heeft in het totstandkomingsproces van de website met allerhande professionals – zo ook makelaars – gesproken. “Op dit moment werken we verder niet samen met makelaars, omdat wij het juist ánders willen doen dan makelaars.”

Ontwikkelfase

“Er is een grote kans dat we makelaars in de toekomst bij ons platform gaan betrekken, maar dit zal wel op onze eigen manier zijn. Hoe dit eruit zal zien, bepaalt de consument uiteindelijk, want die blijft leidend. De website is online, maar dat is slechts de basis van waaruit we verder willen groeien. Willen we iets met verhuur, willen we gratis fotografie aanbieden; het zijn allemaal zaken waar we nog over moeten gaan nadenken.” Als startup is het idee voor Hoomz gepitcht voor incubator Starterslift, en werd daar enthousiast ontvangen. “Nu moeten we ons alleen nog waarmaken. Daarbij krijgen we gelukkig veel hulp van medeondernemers, experts en de coaches van Starterslift. Hopelijk kunnen we ons doel bereiken: we hopen een serieuze speler in deze markt te worden.”