Rabobank lijdt enorme verliezen aan prestigieuze vastgoedprojecten

De Rabobank heeft de afgelopen jaren honderden miljoenen euro’s verloren aan drie prestigieuze vastgoedprojecten in Amsterdam, Parijs en Frankfurt. Dat blijkt uit onderzoek van Follow The Money in opdracht van de Volkskrant. Mede door deze slechte prestaties kwam de Rabobank vorige week slechter uit de Europese stresstest dan ABN Amro en ING.

De kantoortoren Nextower in Frankfurt staat al sinds de oplevering voor 85 procent leeg. Ook woningmall Domus nabij Parijs kampte met hoge leegstandspercentages en werd dit jaar verkocht voor 70 miljoen euro, ruim 100 miljoen euro minder dan de openstaande lening en balanswaarde.
In Amsterdam wacht de bouw op het Oosterdokseiland al tijden op afronding. Eind 2011 was het verlies op de bestaande bouw opgelopen tot bijna 60 miljoen euro.

Risico's bekend

Uit het onderzoek van Follow the Money in opdracht van de Volkskrant, bleek dat intern bekend was dat de projecten grote risico’s bevatten. De waarschuwingen van verschillende Rabomedewerkers kregen echter geen gehoor.