Vijfde van huizenbezitters bezuinigt op zorg

Zorgen over de financiële huishouding houdt 35% van de huizenbezitters wakker. Dit blijkt uit onderzoek van BNP Paribas Cardif, de verzekeringstak van de Franse grootbank, onder meer dan 1.000 Nederlandse huizenbezitters. Een vijfde heeft een betalingsachterstand op zijn hypotheek en tevens bijna een vijfde bezuinigt op zijn medische zorg. 

29 Procent van de huizenbezitters heeft aan het eind van de maand niets meer op zijn betaalrekening. Zij die moeten bezuinigen (38%), doien dat het eerst op kleding (84%), uitgaan (74%) en vakanties (72%).  Maar liefst 18% bezuinigt op zijn medische zorg. 

Educatie vereist

Bijna driekwart van de huizenbezitters (74%) ontvangt geen hulp bij het regelen van geldzaken. Ondanks de financiële zorgen maakt 72% geen gebruik van een huishoudboekje om inkomsten en uitgaven te monitoren. Daarbij zijn veel huizenbezitters onwetend over de desastreuze financiële gevolgen van een echtscheiding (32%), overlijden van de partner (45%), werkloosheid (50%) en arbeidsgeschiktheid (42%).      

Cees de Jong, algemeen directeur BNP Paribas Cardif: "Dit onderzoek wijst uit dat veel huizenbezitters in het duister tasten als het gaat over financiële zaken. Ze regelen geldzaken met de beste bedoelingen zelf, maar dat gaat niet altijd goed. Daarbij is er een hoop onwetendheid over de financiële gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen als werkloosheid. Educatie van huizenbezitters bij de aankoop van een woning moet meer prioriteit krijgen. Het is een zorgelijke ontwikkeling dat Nederlanders besparen op medische zorg om hun woonlasten te kunnen betalen."