'Verlaging hypotheeklimiet slecht idee'

Zowel Vereniging Eigen Huis als makelaarsorganisaties NVM en VBO vinden een verdere verlaging van de hypotheeklimiet een slecht idee. In een adviesrapport aan minister Dijsselbloem adviseert het nieuwe Financieel Stabiliteitscomité een maximaal hypotheekbedrag vastgesteld op 90 procent van de koopsom. Dit moet restschulden in de toekomst voorkomen. Momenteel kunnen huizenkopers in Nederland 103 procent van de koopsom lenen.  

Het maximale bedrag dat mensen moeten kunnen lenen voor een huis, moet verder omlaag. Dat staat in een adviesrapport dat minister Jeroen Dijsselbloem donderdag naar de Tweede Kamer stuurt. Het rapport is opgemaakt door een nieuw adviesorgaan van de regering, het Financieel Stabiliteitscomité (FSC). Door de verlaging van het hypotheekbedrag, in dit advies gesteld op 90 procent van de koopsom, moet worden voorkomen dat huizenbezitters met een restschuld blijven zitten als er opnieuw crisis ontstaat, stelt de Volkskrant. 

Trapsgewijze verlaging

Momenteel kunnen huizenkopers in Nederland 103 procent van de koopsom lenen. In 2018 moet dat verlaagd zijn tot 100 procent. Als het aan het FSC ligt, gaat het kabinet nog een stap verder en wordt het hypotheeklimiet ieder jaar met 1 procentpunt verlaagd tot het maximum op 90 procent ligt.  

NVM: 'Niet onder de 100'

De Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) reageerde op het adviesrapport dat een verlaging van de hypotheeklimiet tot 100 procent van de woningwaarde ver genoeg gaat. "Mensen zullen bij een verdere verlaging van de limiet steeds meer moeten gaan sparen om nog een huis te kunnen kopen. Dat betekent ook dat er meer geld aan de economie wordt onttrokken", meent de NVM. 

 

"Een verlaging tot onder de 100 procent leidt tot een nieuwe stagnatie op de woningmarkt”, verklaart NVM-voorzitter Ger Hukker. “Er zijn al ingrijpende aflossingsregels ingevoerd en bovendien zijn banken tegenwoordig heel terughoudend bij hun hypotheekverstrekking. Het FSC wijst naar de lage LTV in de omringende landen. Maar daar maken kopers vaak gebruik van consumptief krediet om de woning aan te schaffen.” 

 

Hukker wijst ook op de gevolgen voor woningzoekenden, als het plan van het FSC wordt doorgevoerd. “Er zal hierdoor een groot tekort aan huurwoningen ontstaan en dat is uiteraard niet wenselijk. Al met al heeft het plan van het FSC een zeer negatief effect op de woningmarkt.”

VBO Makelaar: 'Mensen hebben geen alternatief'

Brancheorganisatie VBO Makelaar zegt in haar reactie het advies van het Financieel Stabiliteitscomité te betreuren. "Dit advies is niet in het belang van de consument en de woningmarkt. Veel woonconsumenten, en zeker starters, zullen zich voor de aankoop van een woning en de kosten koper dan via een consumptief krediet veel verder in de schulden moeten steken. Gelukkig pleit het CPB in haar advies er juist voor om de limiet niet verder te verlagen. Zij vinden de voordelen van de financiële stabiliteit niet opwegen tegen de aanzienlijke kosten voor de woningmarkt."

 

Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar: “De annuïtaire hypotheek met 100% verplichte aflossing zorgt er al voor dat woningeigenaren na ongeveer 5 jaar op die 90% LTV zitten. Daarnaast heeft de beperking van de hypotheekrenteaftrek ook een gedragsverandering bij woonconsumenten teweeg gebracht. Zij steken zich al niet langer excessief in de schulden en sparen een startbedrag.”

 

Woonconsumenten die door deze maatregelen niet op de koopmarkt terecht kunnen, zijn aangewezen op de huurmarkt, aldus de brancheorganisatie. "Maar daar is het aanbod aan vrije sector huurwoningen ruim onvoldoende en ook te duur. Met de huidige hypotheekrente is een koopwoning goedkoper dan een huurwoning. Ook in de sociale huursector zijn de mogelijkheden beperkt vanwege de gestelde inkomenseisen."

VEH: 'Slecht en onnodig'

De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt het voorstel eveneens een slecht idee, en bovendien overbodig. Volgens de VEH is er nu al een systeem waarbij mensen die een hypotheek sluiten ook direct aflossen. "Dat betekent in de praktijk vaak dat na vijf jaar al is afgelost tot 90 procent van de woningwaarde. Inclusief inflatie kan dat zelfs al tot 80 procent zijn", aldus de VEH. "Met het huidige systeem van aflossen is de verhouding tussen hypotheekschuld en de waarde van de woning al gewaarborgd." 

 

Ook de VEH benadrukt dat kopers bij een verdere verlaging van de hypotheeklimiet elders een lening zullen aangaan om aan de eisen te kunnen voldoen. Eeen onwenselijke ontwikkeling omdat dit restschuld juist in de hand zou werken.  

Klaas Knot

President van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, is de voorzitter van het adviesorgaan FSC. Knot pleit er al jaren voor dat huizenbezitters niet meer dan 90 procent van de waarde van hun huis zouden mogen lenen. Het FSC heeft in december vorig jaar ook al gesproken over een verlaging van de hypotheeklimiet.