Unieke ‘friends’-huurwoningen voor starters in Overhoeks

De bouw van Toren 1 in Overhoeks aan de noordelijke IJ-oever van Amsterdam is van start gegaan. Architectenbureau Paul de Ruiter ontwierp de duurzame woontoren met 147 appartementen in opdracht van vermogensbeheerder MN en projectontwikkelaar AM. Uniek aan het ontwerp zijn de woningen volgens het friends-concept.

Friends-woningconcept

De woontoren omvat drie verschillende typen huurwoningen. 48 woningen zijn volgens het friends-concept ontworpen. Deze woningen zijn geschikt voor twee eenpersoonshuishoudens met ieder hun eigen huurcontract. De appartementen zijn zodanig ontworpen dat de bewoners beschikken over twee ruime gelijkwaardige slaapkamers en gemeenschappelijke ruimten zoals woonkamer, keuken en badkamer. 

 

Ronald Huikeshoven, directeur AM Noordwest: “Met dit woonconcept spelen wij in op de startersmarkt waarin grote vraag is naar middeldure huurwoningen en woningen voor jongeren die samen willen wonen. Wij zijn trots dat dit ontwerp kan worden gerealiseerd op Overhoeks.”

Combinatie woningtypen

Op de bovenste verdieping bevinden zich grote penthouses, de overige appartementen bedienen het middensegment. Naast 22 verdiepingen met appartementen zijn er twee commerciële ruimtes op de begane grond. Twee lagen met een inpandige parkeergarage en een fietsenstalling maken de toren compleet.

Trendy nieuwe stadwijk Overhoeks

De nieuwe stadswijk Overhoeks aan de noordzijde van het IJ is volop in beweging. Overhoeks verandert in een trendy stedelijke woon- en werkwijk met bijbehorende voorzieningen. Dit zijn culturele voorzieningen zoals het filmmuseum EYE en Tolhuistuin, maar ook restaurants en scholen. Hier is straks plaats voor 2.200 woningen. De website www.amsterdam.nl/overhoeks geeft een goed beeld van de dynamiek op Overhoeks.

Bepalende ligging

Toren 1 is de eerste nieuwbouw woontoren op de zogenoemde strip van Overhoeks. Door de ligging grenzend aan de ADAM toren, het Schegpark, de voormalige Shell laboratoria - waar nu kleine creatieve bedrijfjes gevestigd zijn - en het EYE Filmmuseum, is de 75 meter hoge toren medebepalend voor de skyline aan het IJ.

Duurzaam wonen

De toren met riant groendak op de achtste verdieping wordt geventileerd met balansventilatie. Deze vorm van ventilatie werkt via een warmte terugwinsysteem dat warmte uit de lucht hergebruikt om het huis te verwarmen. Ook frisse lucht op kamertemperatuur wordt hierdoor aangevoerd. Daarnaast is de woontoren aangesloten op stadsverwarming en zijn alle woningen uitgerust met vloerverwarming.

 

De oplevering staat gepland in het tweede kwartaal 2017.

Project details

Opdrachtgever: MN & AM

Aannemer: BAM woningbouw

Architect: Paul de Ruiter

Programma: Wonen, parkeren, commerciële ruimte

Bruto vloeroppervlak: 21.750 m2

Netto vloeroppervlak: 19.900 m2

Inhoud: 67.876 m3

Werkwijze: BIM (Building Information Model)

Start ontwerp: Oktober 2013

Start bouw: Juni 2015

Oplevering: Tweede kwartaal 2017

Adv. constructies: BAM A&E

Adv. bouwfysica: DWA

Adv. installaties: DWA

Bij gebruik van de impressies svp vermelden: 3D Studio Prins