Woningmarkt België goed hersteld van milde crisis

De Belgische woningmarkt heeft zich goed hersteld van de crisis in de twee voorgaande jaren. Die crisis was in België overigens lang niet zo hevig als die in Nederland en andere Europese landen.

Volgens ING België stegen de prijzen voor woningen in België vorig jaar gemiddeld met 4,5 procent, na een daling met 0,5 procent in 2009. Gedurende de crisisperiode (2008 en 2009) bleven de prijsdalingen voor woningen beperkt tot 5,6 procent.
Vastgoedmakelaar Trevi bevestigt de prijsstijgingen voor woningen in 2010, maar komt wel uit op een gemiddelde stijging van 3,5 procent. Ook de Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat is optimistisch gestemd. Voorzitter Bart van Opstal: "Wij denken dat de markt weer fundamenteel gezond is." Vooral de appartementenmarkt doet het goed in Vlaanderen. De prijzen voor appartementen stegen vorig jaar met ruim 8 procent, vergeleken met 2009.

Daling aantal transacties

ING-econoom Julien Manceaux zegt dat de vastgoedcrisis in België zich vooral gemanifesteerd heeft door een daling van het aantal woningtransacties, met 30 procent. De prijsdalingen vielen al met al mee. Ondanks dat er de komende maanden nog altijd een risico bestaat op een vertraging van de vraag als gevolg van een rentestijging, verwacht ING voor de komende jaren toch een stijging van de woningprijzen met 4 procent.

‘Woningbouw houdt werk genoeg’

Manceaux verwacht dat de woningbouwsector de komende jaren in België als gevolg van de demografische ontwikkelingen werk genoeg zal hebben. Maar het grote probleem wordt volgens hem dat de kandidaat-bouwers (kopers) geconfronteerd worden met steeds duurdere woningen, terwijl hun koopkracht niet stijgt. Sinds 1978 zijn woningen in België gemiddeld 200 procent duurder geworden. Manceaux: "Vroeger kostte een woning twee bruto jaarsalarissen, vandaag zijn er dat vier."

Verschuiving naar huurmarkt

Het probleem is dat de banken steeds minder bereid zijn leningen te verstrekken van langer dan 20 tot 25 jaar. Bovendien is de eigen inbreng van de koper sinds 1995 gestegen van 15 naar 30 procent. "Wanneer de rente stijgt en de afbetalingsmogelijkheden per maand dalen, is de uitweg voor de kandidaat-koper alleen nog een goedkopere woning zoeken of een woning huren." Manceaux vreest dat meer en meer mensen de komende jaren gedwongen zullen zijn zich op de huurmarkt te begeven.

[bron: NVM]