NVM: Opleving woningmarkt ook buiten stedelijk gebied

Het aantal transacties is hard op weg naar het niveau van voor de crisis en de huizenprijzen stijgen gestaag. Ook buiten de steden. Maar woningen die al langer dan een jaar te koop staan, profiteren daar niet van. Dat zijn de belangrijkste conclusies die de NVM vanmiddag publiceerde tijdens de presentatie van de woningmarktcijfers over het tweede kwartaal van 2015.

De woningmarkt heeft na een goed 1e kwartaal een uitstekend 2e kwartaal* gekend. Bij de NVM aangesloten makelaars verkochten 37.145 woningen. De laatste keer dat dat voorkwam in een kwartaal was in 2007, op de top van de markt dus. Voor de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het naar schatting om 50.000 verkochte woningen. 

* De nieuwste kwartaalcijfers die de NVM uitgeeft, zijn voorlopig. 

Krachtig herstel ook buiten stedelijk gebied

Opvallend is dat de ontwikkeling van de verkoopaantallen inmiddels ook buiten de grotere steden is ingezet. In regio’s als Hardenberg en West-Friesland is het aantal verkochte woningen met meer dan de helft toegenomen ten opzichte van een jaar geleden. “Dat biedt ook perspectief voor regio’s waar het op dit moment nog steeds niet echt goed gaat.” 

Doorstroming op gang

Opvallend is de toename van het aandeel van de duurdere woningtypen in de transacties. Het afgelopen kwartaal bleek 28% van de verkochte woningen door NVM-makelaars een twee-onder-een-kapwoning of vrijstaande woning. “Dit laat zien dat de doorstroming steeds beter op gang komt. De weg omhoog op de woningmarkt strekt zich inmiddels ook niet langer uit tot de stedelijke gebieden, ook buiten de steden worden woningen steeds beter verkocht”, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. 

Al acht kwartalen groei

Al acht kwartalen op rij kent het aantal transacties een plus in vergelijking met een jaar eerder. Hukker: “En waar de verwachting was dat de groei van het aantal transacties gedurende het jaar af zou gaan nemen, lijkt de woningmarkt er juist nog weer een schepje bovenop te doen.” Er werden het 2e kwartaal 2015 27,6% meer transacties geregistreerd dan een jaar eerder, en eenzelfde percentage meer woningen in vergelijking met het vorige kwartaal. 

Eindsprint voor 1 juli

Redenen voor de stijging in het aantal transacties zijn volgens de NVM-makelaars de lage rente en het toegenomen consumentenvertrouwen, mede als gevolg van het herstel van de economie. Consumenten zijn overtuigd van het feit dat het diepste punt achter ons ligt. Ook het feit dat per 1 juli door maatregelen opnieuw minder geleend kan worden, kan hebben meegespeeld. Er lijkt in de laatste weken sprake te zijn geweest van een eindsprint in het aantal verkopen.

Gestage prijsstijgingen

Niet alleen het aantal verkopen zit in de plus, ook de woningprijzen stijgen gestaag. In het 2e kwartaal 2015 is de prijs van de gemiddeld verkochte woning uitgekomen op 224.000 euro. Dat is 3,9% hoger dan een jaar geleden. Sinds het dieptepunt van de crisis zijn de transactieprijzen met ongeveer 8% gestegen. De prijzen van alle woningtypen maakten afgelopen kwartaal een stijging door, van 2,1% voor vrijstaande woningen tot 3,7% voor hoekwoningen. 

Gemiddelde woning binnen 4 maanden verkocht

De verkooptijd van de gemiddeld verkochte woning is in het 2e kwartaal 2015 uitgekomen op gemiddeld 112 dagen (een kleine 4 maanden). De afgelopen drie kwartalen lag de verkooptijd gemiddeld telkens net boven de 4 maanden. De tussenwoning is sinds 2010 het snelst verkopende woningtype, met een verkooptijd van 71 dagen. Een vrijstaande woning kent traditioneel de langste verkooptijd, dit kwartaal 224 dagen. De verkooptijd van een appartement bedraagt gemiddeld 103 dagen. In vergelijking met een jaar eerder liggen de gemiddelde verkooptijden 14% lager. 

Geen herstel voor hardnekkige deel (40%) van te koop staande woningen

Woningen die al langer dan een jaar te koop staan, profiteren niet tot nauwelijks van het herstel op de markt. Deze huizen worden zo goed als niet meer bezichtigd door potentiële kopers. Dit lange te koop staan heeft volgens Hukker verschillende oorzaken. bijvoorbeeld omdat verkopers niet omlaag willen met hun vraagprijs. Zeker in het dure woningsegment is het volgens Hukker “lastig om de mensen in te laten zien dat de markt niet naar hen komt, maar dat zijzelf moeten ‘bewegen’ om hun huis verkocht te krijgen.”

Ook speelt in veel gevallen restschuld een rol; mensen kunnen eenvoudigweg niet zakken met hun prijs, omdat ze dan met een schuld blijven zitten. Verder gaat het om verkopers die niet stante pede hun huis uithoeven. Ze hebben alle tijd om te verkopen, en verwachten dat de woningmarkt blijft aantrekken.”

Nog niet op pre-crisis niveau

Op jaarbasis verkopen NVM-makelaars nu bijna 130.000 woningen.  Dat is altijd nog zo’n 11% onder het niveau van verkopen op jaarbasis, van vlak voor de crisis kenden. In de totale markt worden naar schatting 174.000 woningen op jaarbasis verkocht. 

Positieve verwachtingen zomerkwartaal

NVM-voorzitter Hukker verwacht een goed 3e kwartaal. “Traditioneel worden er in de vakantiemaanden minder transacties gesloten en ook de bovengenoemde veranderingen die de leencapaciteit van mensen aantasten werken niet echt mee. Maar er is een groot consumentenvertrouwen, de hypotheekrente is laag en de betaalbaarheid van woningen is uitermate goed. En er is een zekere politieke rust. Mensen durven weer te kopen, ook in de landelijke gebieden.”  Hukker verwacht ten opzichte van het 3e kwartaal van 2014 dit kwartaal 10 tot 20% meer transacties, en een verdere prijsstijging van 4 tot 5%. “Een kleine plus op de inflatie kan. Laten we in ieder geval hopen dat de woningprijzen niet veel meer stijgen dan de inflatie – op dit moment 2% - anders kunnen de alarmbellen opnieuw beginnen te rinkelen.”

 

Dowload hier het onbewerkte persbericht van de NVM

 

Wilt u de Analyse Woningmarkt, Aanbodoverzichten Nederland, Transactieoverzichten Nederland en de Marco-economische analyse ontvangen? Laat dan hier uw mailadres achter.