Advocaat Spong komt Groningers te hulp

Advocaat Gerard Spong staat de Groninger Bodem Beweging (GBB) bij in haar strijd tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Dat meldt Vereniging Eigen Huis.

De beweging komt op voor de belangen van Groningers die schade hebben als gevolg van gaswinning door de NAM. Spong gaat voor de GBB onderzoeken of de NAM voor die schade strafrechtelijk vervolgd kan worden.

'Dat lijkt op het eerste gezicht het geval', zegt Spong in Trouw. 'De Groningers worden getroffen door bevingen, hun huizen gaan stuk, hun gezondheid lijdt eronder. Dat is te vertalen naar strafbare feiten. De staat is verplicht ervoor te zorgen dat mensen niet worden blootgesteld aan inhumane omstandigheden.'

Onderzoeksraad

Een eerdere poging tot het strafrechtelijk vervolgen van de NAM mislukte. Spong ziet volgens Trouw onder andere in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de situatie in Groningen aanleiding voor een nieuwe poging.

De Onderzoeksraad wast in haar rapport van februari de bij gaswinning betrokken partijen flink de oren. Met de veiligheid van de inwoners is volgens de raad tot 2013 niet zorgvuldig omgegaan.

Voor de GBB is het belangrijk dat de Groningers duidelijkheid krijgen. 'Met aangiftes wordt helemaal niets gedaan', aldus secretaris Dick Kleijer in het Dagblad van het Noorden. 'We willen weten wat er juridisch kan.' De GBB wil met Spong desnoods naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Bron: Vereniging Eigen Huis