Gronings huis nagebouwd op trilplaat in Italië

In Pavia, nabij Milaan, gaat de NAM volgende maand met behulp van een nagebouwd ‘Gronings' huis op een enorme trilplaat uitzoeken hoe het traditionele metselwerk reageert op aardschokken. Dit meldt dvhn.nl.

De woning, die is gebouwd door medewerkers van bouwbedrijf Kooi uit Appingedam, wordt volgestopt met camera's en sensoren. Het van spouwmuren voorziene huis is opgetrokken van vooral Gronings materiaal: bakstenen van de firma Strating uit Oude Pekela en ook de mortel komt uit Groningen. Op de Hollandse dakpannen na is de woning inmiddels voltooid.

Simuleren van trillingen gaswinning

Door het simuleren van de trillingen die ontstaan door de gaswinning, verzamelen onderzoekers meer informatie over de kwetsbaarheid van de woningen in Groningen voor aardbevingen. De proef gaat door totdat het huis zijn stabiliteit verliest. "Zo ontstaat een nauwkeurig beeld bij welke grondversnelling mogelijk een onveilige situatie ontstaat'', aldus de NAM.

Vergelijking onderzoek met Groningen

De gegevens uit Italië worden vervolgens vergeleken met die uit Groningen. Op basis van die uitkomsten kunnen ingenieurs nauwkeuriger voorspellen hoe huizen in het aardbevingsgebied in Groningen reageren op de bodembewegingen en welke schade en risico's bij bevingen zijn te verwachten.

Resultaten in november

De NAM steekt zo'n honderd miljoen euro in onderzoek naar onder meer de gevolgen van aardbevingen voor gebouwen in Groningen. De resultaten van het onderzoek in Pavia worden in november verwacht. Het EU Centre in Pavia is een Europees onderzoeksinstituut gespecialiseerd in onderzoek naar de effecten van bevingen op gebouwen.

Bron: dvhn.nl