CBS: Jaarlijks 11.000 nieuwe woningen door transformatie

Sinds begin 2012 zijn er per jaar ruim 11.000 woningen bijgekomen door (delen van) bestaande gebouwen om te vormen tot woningen. Vooral kantoor- en winkelpanden werden tot woningen verbouwd. Dit meldt CBS op basis van een eerste onderzoek over transformaties op de woningmarkt.

Vooral kleinere projecten

In totaal werden er de afgelopen 3,5 jaar bijna 40.000 nieuwe woningen door hergebruik van panden aan de woningvoorraad toegevoegd. Vaak ging het om kleinere projecten met relatief weinig woningen per pand: bij ruim 40 procent van de verbouwingen werden minder dan 10 woningen per pand toegevoegd.

Soort transformaties

Het ombouwen van kantoorpanden leverde sinds 2012 bijna 10.000 nieuwe woningen op. Bij voormalige winkelpanden waren dat er bijna 4800. Ook scholen, boerderijen of panden met een industriële functie werden de afgelopen jaren tot woningen omgebouwd.

Deels administratieve correcties

Transformaties van zorginstellingen naar woningen en bijvoorbeeld van een enkelvoudige woning naar meervoudige  studentenwoningen waren voornamelijk administratief van aard. Dat wil zeggen dat er woningen aan de voorraad zijn toegevoegd of verwijderd zonder dat er is verbouwd of gesloopt.

Noord- en Zuid-Holland

Zo’n 20 procent van de transformaties vond plaats in Noord-Holland en circa 19 procent in Zuid-Holland. In Amsterdam, Den Haag en Groningen werden (delen van) gebouwen het vaakst tot woning omgevormd.

 

CBS transformaties