Eerste hypotheek voor flexwerker via Arbeidsmarktscan

Huis & Hypotheek sluit de eerste hypotheek af bij Florius voor een klant met een flexibel arbeidscontract via de Arbeidsmarktscan. De Arbeidsmarktscan is een initiatief van Huis & Hypotheek, De Hypotheekshop en arbeidsmarktonderzoeksbureau Intelligence Group, om mensen zonder vast arbeidscontract toch aan een huis te helpen als zij niet in aanmerking komen voor bestaande oplossingen.

Door middel van een online test worden de individuele arbeidsmarktkansen van de aanvrager voor de komende vijf jaar berekend. Geldverstrekkers kunnen op basis hiervan beslissen potentiële klanten met een tijdelijk contract of uitzendkrachten toch een hypotheek te verstrekken.

Motivatie

Uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat inmiddels 52 procent van de Nederlandse beroepsbevolking tussen de 25 en 35 jaar werkzaam is op tijdelijke of flexibele basis. In de Arbeidsmarktscan worden allerlei (harde) onderzoeksgegevens aan elkaar gekoppeld, zoals opleiding, leeftijd, werkervaring, aantal vacatures en schoolverlaters, regio, branche en beroep. Maar ook gedrag en motivatie worden in kaart gebracht. Aan de hand van deze gegevens berekent de online test de arbeidsmarktkansen voor de komende vijf jaar. Zien de individuele kansen er goed uit en zijn de scores uit de online test goed? Dan kan een geldverstrekker concluderen dat de maandlasten de komende jaren betaald kunnen worden en de flexwerker in aanmerking komt voor een hypotheek. Naast Florius, werkt ook geldverstrekker Obvion mee aan de pilot Arbeidsmarktscan.

Arbeidsmarktscan

Mark de Rijke, directeur Business Development voor Huis & Hypotheek en De Hypotheekshop: “Voor mensen zonder vast arbeidscontract, is het lastig om een hypotheek af te sluiten. Het arbeidsverleden is vaak verbrokkeld en te kort, waardoor de geldverstrekker vindt dat er niet goed beoordeeld kan worden of iemand financieel gezien sterk genoeg is om in de komende jaren elke maand af te lossen. Hierdoor is het voor de doelgroep zonder vast arbeidscontract vaak erg moeilijk om een hypotheek af te sluiten. Met de Arbeidsmarktscan zijn er nu extra mogelijkheden voor flexwerkers en uitzendkrachten waardoor de kans groter is dat zij toch een huis kunnen kopen.”

Trotse eigenaar

Sintia Tibosch is 29 jaar en heeft een tijdelijk contract zonder intentieverklaring van een werkgever. Ze studeerde Nederlands Recht aan de Universiteit van Maastricht en is momenteel werkzaam als juridisch administratief medewerker. Ondanks de goede vooruitzichten, wilde geen geldverstrekker haar in eerste instantie een hypotheek verstrekken. Door middel van de Arbeidsmarktscan gaat dit nu wel lukken en kan zij eindelijk haar gedroomde huis kopen.