Starters vinden kopen van woning lastiger dan vooraf gedacht

Een op de vijf starters vindt de aankoop van een woning lastiger dan vooraf gedacht, omdat zij last hebben van strengere hypotheekregels en meer eigen geld nodig hebben. Dat blijkt uit onderzoek van GFK onder starters in opdracht van hypotheekverstrekker BLG Wonen.

 

Hypotheeknormen

Starters op de woningmarkt hebben te kampen met strengere hypotheekregels en moeten steeds meer eigen geld inbrengen. Een op vijf (21%) vindt de aankoop van een woning daardoor moeilijker dan verwacht. Ook geeft ruim 40% aan vooraf geen idee te hebben gehad welk bedrag ze kunnen lenen. Dat blijkt uit onderzoek van GfK onder starters uitgevoerd in opdracht van BLG Wonen. “De gedachte dat een starter alles al heeft gegoogled als hij bij een adviseur komt en slechts beperkt advies nodig heeft, is een illusie”, vindt Rein Wispelweij, directievoorzitter van BLG Wonen.

Spaargeld

Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de starters (66%) spaargeld inbrengt bij de financiering van de woning. Bij ruim vier op de tien gaat het hierbij zelfs om een bedrag boven de 20.000 euro. Wispelweij: “Starters moeten steeds meer eigen spaargeld inbrengen. Er blijft daardoor minder spaargeld over als gezonde buffer. Wij vinden dat een ongezonde ontwikkeling op de woningmarkt en zien dit de komende jaren nog verder toenemen gezien de afname van de LTV-ratio”. In oktober verlaagde BLG Wonen haar hypotheekrente voor woningen die nagenoeg maximaal gefinancierd moeten worden. Daardoor profiteren ook starters nu van lagere hypotheeklasten.

Grotere rol adviseurs

Opvallende andere uitkomst van het onderzoek is dat 38% van de starters aangeeft dat zij het huis zonder hulp van de financieel adviseur nooit hadden kunnen kopen. “Adviseurs hebben een gidsfunctie en zouden nog meer moeten inspringen op de beperkte kennis bij starters”, aldus Wispelweij. Bijna de helft van de starters heeft geen beeld bij het aankooptraject. Een stappenplan zou volgens 69% helpen bij een goede voorbereiding. BLG Wonen biedt adviseurs daarom een stappengids die inzichtelijk maakt voor welke stappen de starter staat, wat er in elke fase gebeurt en vooral ook wat hij zelf kan doen en wat de adviseur doet. “Met het gebruik van de stappengids bespaart de adviseur tijd en de starter geld.”

Zie hier het bericht van GFK