DNB mengt zich in Europese hypothekenstrijd

Buitenlandse waarnemers kijken met verbazing naar het feit dat Nederlandse huizenkopers nog altijd maximaal 103 procent van de waarde van het huis kunnen ontvangen als ze een hypotheek nemen. Dit percentage gaat weliswaar naar 100 procent in 2018, maar ligt daarmee nog altijd hoger dan in de omliggende landen waar 80 of 90 procent de gangbare norm is. Het Financieele Dagblad en RTL Nieuws berichten dat de Europese Centrale Bank (ECB) met argusogen naar Nederlandse hypotheekportefeuilles kijkt. De Nederlandsche Centrale Bank brengt hier tegenin dat er in Nederland weinig sprake is van wanbetaling op hypotheken.

 

De discussie over een verdere verlaging van de LTV op de Nederlandse hypotheekmarkt loopt al een tijd. De voorstanders van een verdere verlaging menen dat het risico op Nederlandse hypotheken omlaag moet. De tegenstanders vrezen de gevolgen van een verdere verlaging voor de Nederlandse woningmarkt, omdat huizenkopers dan minder kunnen lenen en dus langer moeten sparen om een huis te kunnen kopen. Dit zou het verdere herstel van de huizenmarkt kunnen stoppen.

Buffer 

De Nederlandse hypotheekmarkt werd tot voor kort gezien als een van de vijf grootste risico’s in de Europese financiële sector. DNB heeft de ECB al enigszins weten te overtuigen, waardoor het risico nu iets minder hoog wordt ingeschat. Maar de discussie zal ook het komend jaar weer worden gevoerd.

Belangrijk punt daarbij is dat Europese regels over de buffers die banken moeten aanhouden mogelijk worden aangescherpt. Dat betekent dat banken grotere reserves zouden moeten aanhouden voor hypotheken. Mogelijk gaat dan ook de hypotheekrente omhoog.

Bron: Fd.nl en rtlnieuws.nl