'Niet alle Groningse schade veroorzaakt door bevingen'

Schade aan huizen en gebouwen net buiten het Groningse aardbevingsgebied is hoogstwaarschijnlijk niet veroorzaakt door de gaswinning, meldt Vereniging Eigen Huis. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Arcadis, uitgevoerd in opdracht van gasproducent NAM.

 

Arcadis onderzocht ruim 1.200 schademeldingen uit de stad Groningen en een deel van het Oldambt, een streek in het noordoosten van de provincie. Deze gebieden vallen net buiten de door de NAM vastgestelde zone waarbinnen aardbevingsschade wordt vergoed - de zogeheten contourlijn. Volgens Arcadis is de kans kleiner dan 1% dat aardbevingen de schadeoorzaak zijn.

Arcadis wijt de schades aan gebouwen in de regio onder meer aan constructiefouten en de invloed van het verkeer. Volgens het adviesbureau zijn de bevingen in het gaswinningsgebied te zwak om buiten de contourlijn nog schade aan te richten. Of de NAM de schadegevallen daar nog gaat vergoeden, valt daarom te betwijfelen.

Onafhankelijke check

De NAM zal het Arcadis-onderzoek aanbieden aan de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders. Hij zal samen met een onafhankelijke partij de uitkomsten van het onderzoek nagaan.

Vereniging Eigen Huis is blij dat Arcadis' bevindingen nog eens tegen het licht worden gehouden. 'Het onderzoek is betaald door de NAM en Arcadis is daar kind aan huis', zegt Steven Wayenberg, belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis. 'Of het nu gaat om schadeherstel, of de omgang met waardedalingen van huizen in het aardbevingsgebied, de NAM bepaalt alles. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.' 

Bron: Vereniging Eigen Huis