Woningmarkt: jonge hoogopgeleide vrouwen maken het verschil

Jonge, hoog opgeleide vrouwen stuwen de woningmarkt in Utrecht, Nijmegen, Leiden en een aantal andere steden. Dit concluderen twee onderzoekers van BPD, het voormalig Bouwfonds. “Dat vooral jonge, hoog opgeleide vrouwen zich in de stad vestigen is een internationaal verschijnsel.”

Friso de Zeeuw, praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling TU Delft en directeur Nieuwe Markten BPD en Rink Drost, senior Real Estate Advisor bij BPD, stellen in het rapport: hoe groter het aandeel vrouwen, des te sterker de woningmarkt. En dus de economische positie van die stad.

Verklaringen
Het is een trend dat steeds meer meisjes dan jongens een hogere opleiding volgen. Een andere verklaring is volgens de onderzoekers dat vrouwen in het algemeen ‘naar boven’ trouwen; zij slaan bij voorkeur een academicus aan de haak en zijn kieskeurig. “Zo trekken zij het ‘academisch niveau’ van de stad omhoog.”

Andere conclusies
De markt voor koopwoningen ontwikkelt zich niet alleen sterk in grote delen van de Randstad. Ook het westelijk deel van Gelderland en het midden van Brabant zijn sterk. Nieuw is dat het gebied tot aan Zwolle een sterke ontwikkeling doormaakt. “Voorheen was deze stad een losse enclave zoals Groningen en Maastricht.”

Opvallend is volgens de onderzoekers ook de opkomst van Rotterdam. Deze stad aan de Maas was voorheen het lelijke eendje van de vier grote steden, maar wint aan populariteit. “Er is wellicht een relatie met de imagoverbetering die ook blijkt uit hoge noteringen in de Lonely Planet en Roughguide-ranglijsten.”