Kleine steekproef: 57% consumenten vindt strengere hypotheekregels goed idee

Hypotheekzoekende consumenten zijn zeer verdeeld over de strengere hypotheekregels vanaf januari 2016, dat blijkt uit een steekproef onder bezoekers van online hypotheekadviseur eyeopen.nl. Iets meer dan de helft van de respondenten vindt de strengere regels een goed idee.

 

Sinds dit jaar mag nog maximaal 103% van de waarde van een huis worden geleend en vanaf januari 2016 wordt dit percentage verder verlaagd naar 102%. Online hypotheekadviseur eyeOpen.nl deed een steekproef onder de bezoekers van haar website om te onderzoeken hoe de strengere hypotheekregels vallen. Consumenten blijken verdeeld over de nieuwe regels. Verrassend genoeg vindt iets meer dan de helft (57%) het goed dat de regels strenger worden. 43% vindt het geen goed idee. 506 respondenten vulden de online enquête in.

Redenen

De terugdringing van de maximale hypotheek is onderdeel van het totaalpakket aan nieuwe hypotheekregels van de overheid. In 2018 mag nog maar maximaal 100% van de waarde van een huis door de bank worden geleend. Respondenten die verscherping van de regels goed vinden denken dat het helpt de woningprijzen binnen de perken te houden. Respondenten die aangeven het een slecht idee te vinden, geven vooral aan dat het op deze manier moeilijker blijft te kopen, terwijl huren op dit moment erg duur is.

 

Directeur Olivier Tardieu van eyeOpen.nl is verbaasd over de resultaten van de steekproef: “Ik had verwacht dat de meerderheid het een slecht idee zou vinden, omdat het nu moeilijker is om een hypotheek te krijgen. De nieuwe regels kunnen ervoor zorgen dat mensen langer in hun huurhuis moeten blijven zitten, terwijl onder de streep een huis kopen vaak voordeliger is dan huren." Consumenten die nog willen profiteren van de mogelijkheid om 103% van de waarde van de woning te lenen, moeten ervoor zorgen dat de hypotheekaanvraag uiterlijk 23 december ingediend is.