Limburgse gemeente koopt woningen om markt te stimuleren

De Limburgse gemeente Horst aan Maas reserveert een bedrag van drie miljoen euro om de lokale woningmarkt uit het slop te trekken. Met het geld koopt de gemeente onverkoopbare woningen op.

De maatregel moet de verkoop van woningen in nieuwbouwwijk De Afhang II op gang brengen. Een koper die een kavel of een woning in de Afhang aanschaft, krijgt de garantie dat de gemeente zijn huidige woning tegen 90 procent van de marktwaarde koopt, mocht hij er zelf niet in slagen de woning te verkopen.

Tot 250.000 euro
Wethouder ruimte en economie Litjens spreekt van een garantiemodel. Woningen tot 250.000 euro komen voor de maatregel in aanmerking. “We gaan ervan uit dat we zo’n tien woningen kunnen kopen", zegt Litjens. Aankopen zal echter niet altijd nodig zijn. "Wij gaan pas drie maanden na de oplevering van de nieuwe woning over tot aankoop. Veel mensen zullen hun woning voor die tijd al hebben verkocht. De garantie dient vooral als een stok achter de deur." Litjens hoopt dat de maatregelen veertig tot vijftig potentiële huizenkopers over de streep zal trekken. Dit soort maatregelen zijn volgens Litjens hard nodig. "Vroeger verkochten we zo’n 75 woningen per jaar in De Afhang. Tegenwoordig zijn dat er 45." Dat heeft ook gevolgen voor de gemeentekas.

Pilot Schuytgraaf in Arnhem
Ook andere gemeenten hebben een Garantiefonds ingesteld voor doorstromers die hun huidige huis maar moeilijk verkocht krijgen. In Arnhem bijvoorbeeld werd een pilot gelanceerd voor de wijk Schuytgraaf. Niet-verkoopbare woningen worden er ingekocht. woningcorporaties beheren de woningen tijdelijk en proberen deze zo snel mogelijk weer te verkopen. Het risico van een eventuele lange verkooptermijn ligt daarmee bij het Garantiefonds en niet bij de consument. De gemeente, corporaties en projectontwikkelaars werken samen binnen dit project.