3D ‘Woning-automaat’ als antwoord op verstedelijking in Tokio

Een wolkenkrabber die zich continu aanpast aan het toenemende aantal inwoners in de stad door woningen op aanvraag te 3D-printen en in de constructie in te passen. Dit ontwerp biedt een oplossing voor verstedelijking in metropolen als Tokio, zo meldt DuurzaamBedrijfsleven.nl.

De zogeheten ‘Pod Vending Machine Skyscraper’ komt uit de koker van Haseef Rafiei, student aan de Manchester School of Architecture. De wolkenkrabber dient als een bouwskelet waar kant-en-klare, 3D-geprinte woningen ingepast kunnen worden. Bovenop de wolkenkrabber staat een 3D-printer die de woningen op locatie kan bouwen.

Bouwen in een gesloten keten

De bouwmaterialen die nodig zijn voor de zogeheten pods, worden via mechanische armen en hijskranen aan de zijkanten van de constructie vervoerd naar de top van de toren, waar de 3D-printer is geïnstalleerd. Na het opleveren van de 3D-geprinte pod, wordt de woning via dezelfde mechanische armen en hijskranen ingepast in het bouwskelet.

Wanneer bewoners besluiten de pod definitief te verlaten, wordt de woning gedemonteerd en vervoert het mechanische systeem de bouwonderdelen weer terug naar de 3D-printer. Op die manier blijven de bouwmaterialen zolang mogelijk in een gesloten keten. Door de woningen op aanvraag en op locatie te bouwen, zegt de architect het bouwproces te versnellen en de bouwkosten in te perken.

Daarnaast wil Rafiei het gebruik van nieuwe grondstoffen en bouwmaterialen terugdringen door de onderdelen van een verlaten pod in de constructie te hergebruiken.

Architectuurwedstrijd

Voor dit bouwontwerp ontving de architectuurstudent een eervolle vermelding in de eVolo-competitie voor wolkenkrabbers. De jaarlijkse architectuurwedstrijd daagt architecten en ontwerpers uit om na te denken over gebouwen die een oplossing bieden voor vraagstukken als verstedelijking en klimaatverandering.

Bron: DuurzaamBedrijfsleven.nl, eVolo Magazine. Foto: eVolo Magazine via Haseef Rafiei.