vastgoedactueel-huizenkopers-vertrouwen-huissleutel

40 procent van nieuwe woningeigenaren denkt niet alle huissleutels te hebben

Aangezien 8 op de 9 woningeigenaren twee huissleutels aan anderen geven, krijgen nieuwe eigenaren na een verhuizing niet altijd alle sleutels retour. Bijna 40 procent van deze nieuwe bewoners denkt niet alle sleutels te hebben ontvangen. Leeftijd is hierbij belangrijk: hoe ouder, hoe minder vertrouwen in een volledige sleuteloverdracht. Dit meldt InFinance op basis van een onderzoek van de Nationale Inbraakpreventie Weken.

Voor dit onderzoek zijn 828 huishoudens ondervraagd.  55 procent van de nieuwe woningeigenaren zegt van plan te zijn om direct of op korte termijn na de verhuizing andere sloten te plaatsen. Als iemand eerder al een inbraak(poging) heeft meegemaakt, dan zouden twee op de drie eigenaren nieuwe sloten plaatsen. Op de vraag of diegene zelf nog sleutels van vorige woningen heeft, is dat bij 1 op de 5 personen het geval. Het gaat dan om gemiddeld 3 sleutels.

Kinderen, buren en ouders

“Je staat er misschien niet zo bij stil, maar je gaat er bij een sleuteloverdracht gewoon van uit dat je alle uitgegeven sleutels van de vorige bewoners krijgt. Dat blijkt helaas niet altijd zo te zijn”, vertelt Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken, aan InFinance. “Gemiddeld geven 8 van de 9 hoofdbewoners twee sleutels aan derden. Denk daarbij aan (uitwonende) kind(eren) (46 procent), buren (37 procent) en (schoon)ouders (41 procent). Bij een verhuizing komen die dus veelal niet altijd allemaal retour.”

Wantrouwen

Waar gemiddeld 34,5 procent van de respondenten denkt niet alle sleutels te hebben gekregen, ligt dat wantrouwen in Drenthe (47,1 procent) en Limburg (41,2 procent) een stuk hoger. In Friesland (19,1 procent), Overijssel (25 procent) en Zeeland (24,8 procent) zijn mensen juist beter van vertrouwen. Onder de 30 jaar hebben mensen ook meer vertrouwen in een volledige sleuteloverdracht (29,6 procent). Hoe ouder iemand wordt, hoe groter het wantrouwen. Vijftigplussers denken in 2 op de 5 (41,3 procent) gevallen niet alle sleutels gekregen te hebben.

Wie krijgt een sleutel?

Opvallend is dat respondenten met een hoger inkomen veel vaker (59 procent) een sleutel geven aan hun (schoon)ouders, dan mensen met een lager inkomen (18 procent). Die laatste groep geeft op zijn beurt weer veelvuldiger (64,9 procent) een sleutel aan de kind(eren) ten opzichte van mensen met een hoger inkomen (29,7 procent). Eigenaren van een koopwoning geven frequenter (43,1 procent) een sleutel aan hun buren dan bewoners van een huurwoning (25,8 procent).

Bron: InFinance