ING verwacht 4% daling huizenprijzen in 2012

Het ING Economisch Bureau verwacht in 2012 nog geen herstel van het aantal transacties. "Wij gaan uit van een daling van het aantal verkopen in 2012 van 5 procent. Daarnaast verwachten wij dat de dalende koopkracht en stijgende werkloosheid de huizenprijzen voorlopig onder druk zullen houden. Naar onze verwachting dalen de huizenprijzen in 2012 met 4 procent", schrijft het ING Economisch Bureau op zijn website.

Consumenten zijn eind 2011 niet optimistischer over de huizenmarkt geworden. Dat blijkt uit de 'ING Vraag van Vandaag' van afgelopen week onder gemiddeld 56.400 respondenten per dag. Terugkijkend zien ze de prijzen en het aantal verkopen dalen. De gevolgen van de recessie temperen ook de verwachtingen voor komend jaar. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de huizenprijzen in 2012 meer dalen dan in 2011, met 4 procent.

Huizenprijzen eind 2011 verder omlaag?

Consumenten zien de huizenprijzen in hun straat nog altijd dalen. Zes op de tien ondervraagden (59 procent) zag het laatste halfjaar de huizenprijs in de eigen omgeving vooral dalen. In vergelijking met vorige maand zagen de respondenten per saldo de huizenprijzen iets harder dalen. Ook de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten een toegenomen daling van de huizenprijzen zien. Inmiddels wisselen huizen voor gemiddeld ruim 10 procent minder van eigenaar dan op de piek in augustus 2008.

2012: geen makkelijk jaar

Het aantal verkopen zal volgend jaar nog niet aantrekken volgens de ondervraagden. Bijna de helft (49 procent) verwacht minder transacties in 2012. Over de ontwikkeling van de huizenprijzen in 2012 zijn de respondenten op de ING Vraag van Vandaag nog uitgesprokener. Tweederde (66 procent) ziet de prijzen het komende jaar dalen. Daarmee zijn de respondenten over de ontwikkeling van zowel het aantal verkopen als de huizenprijs pessimistischer dan een jaar geleden.

Overdrachtsbelasting geen wondermiddel

De overdrachtbelasting is sinds halverwege 2011 verlaagd naar 2 procent. Bijna de helft van de ondervraagden verwacht dat de verlaging van de overdrachtsbelasting niet per 1 juli 2012 wordt teruggedraaid. "Het is nog maar de vraag of continuering helpt. Tot op heden lijkt het erop dat de verlaging amper effect heeft gehad. Gezien de ontwikkeling van het aantal verkopen in de tweede helft van 2011 lijkt het er op dat het vooral huizenkopers die toch al van plan waren om te verhuizen, zijn geweest die geprofiteerd hebben van de verlaging", aldus ING.