Aantal hypotheekaanvragen in november hoog maar stabiel

Volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN) toont het aantal hypotheekaanvragen in november een stabiel patroon, met ongeveer 8.000 aanvragen per week. Dit is echter wel een hoog aantal, wat november een vierde plek bezorgt in het lijstje van recordmaanden (gemeten vanaf 2011). Dit meldt De Hypotheekshop in haar Maandmonitor.

In het recordoverzicht zijn vooral maanden uit de afgelopen twee tot drie jaar te vinden, wat volgens De Hypotheekshop een duidelijk teken is dat de woningmarkt op volle toeren draait. Buiten een goed draaiende woningmarkt hebben deze aanvraagpieken ook vaak andere oorzaken.

Aanscherpen van leennormen

Zo worden pieken veroorzaakt door een oplopende hypotheekrente (november 2016 en juli 2017) of het aanscherpen van de leennormen (juni 2015). Dit laatste lijkt ook de oorzaak te zijn van de hoge aantallen in oktober en november van dit jaar. Per 1 januari 2018 gaat de maximale hypotheek namelijk omlaag naar 100 procent van de woningwaarde en kunnen consumenten met een laag of middeninkomen wat minder lenen op basis van hun inkomen. De kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat in 2018 juist omhoog naar 265.000 euro.

Doordat de instroom van aanvragen een stabiele trend laat zien, lijken problemen met oplopende verwerkingstermijnen bij geldverstrekkers dit jaar vooralsnog uit te blijven.

Bron: De Hypotheekshop