Aantal hypotheken door starters neemt af

Door de stijgende woningprijzen en aangescherpte leennormen kunnen steeds minder starters een koopwoning bemachtigen. Het aantal aanvragen naar een hypotheek dat de starters in het derde kwartaal deden, daalde met zeven procent ten opzichte van een kwartaal eerder. De totale aantal hypotheekaanvragen is juist sterk gestegen deze periode. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau IG&H.

Recordhoogte hypotheeksom

Kopers sloten in het derde kwartaal gemiddeld een hypotheek van €287.000 af, dit is twee procent hoger ten opzichte van vorig kwartaal, een recordhoogte. De gemiddelde hypotheeksom die door een starter wordt geleend, is opgelopen tot €232.000. Voor starters met een middeninkomen tot €44.000 bruto betekent dit door de bank genomen dat zij het kopen van een eerste woning kunnen vergeten als zij niet tienduizenden euro's op hun spaarrekening hebben staan. Zij krijgen maximaal een hypotheek van €207.000 leert een rekentool.

Vooral in de grote steden kom je met dat bedrag niet ver. In Amsterdam is het aantal verkochte woningen met een prijs tot €200.000 op jaarbasis met bijna 70 procent gedaald, in Utrecht met 40 procent en in Den Haag en Rotterdam met 30 procent, becijferde de NVM eerder. 

Groei hypotheeksom

Door de groei van de hypotheeksom én de groei van het aantal hypotheken, nam de hypotheekomzet toe naar 25,1 miljard euro. Vorig kwartaal was dat 6 procent minder. Het record dat in het vierde kwartaal van 2016 werd bereikt, is daarmee overtroffen. Ook is de hypotheekomzet weer terug op het niveau van 2008.

Doorstromers zijn in het derde kwartaal van 2017 goed voor 56 procent van de omzet op de hypotheekmarkt. Starters en oversluiters volgen met respectievelijk 24 en 20 procent.

Bemoeilijkt door concurrentie

De gemiddelde prijs van appartementen, populair onder de starters, stijgt met 11 procent, zegt Joppe Smit van de IG&H. Dit komt mede doordat in de grote steden starters veel concurrentie hebben van beleggers, zij kopen woningen op om te verhuren. Dat gebeurt vaak tegen huurprijzen die middeninkomens ook niet op kunnen brengen, blijkt uit een recente studie van het Planbureau voor de Leefomgeving. De eengezinswoning, populair onder doorstromers, werd zeven procent duurder. ''Doorstromers kunnen nu ‘sterk profiteren’ van de groeiende huizenmarkt, terwijl het de starters wordt bemoeilijkt'', laat Smit weten.

Bronnen: Nu.nl, Financieel Dagblad