Vastgoed actueel - hypotheekshop

Aantal renteaanpassingen stijgt sinds 2016 met 30 procent

Op dit ogenblik wijzigen bijna alle geldverstrekkers maandelijks hun (vaste) hypotheekrentetarieven, gemiddeld ruim 50 aanpassingen per maand. Dat aantal ligt in de eerste helft van 2018 hoger dan enkele jaren geleden: in vergelijking met 2016 is er een toename van maar liefst 30 procent. Dat meldt De Hypotheekshop.

Daar zijn meerdere oorzaken voor te bedenken. Allereerst is de basisrente, de rente op de kapitaalmarkt, sinds eind 2016 een stuk onrustiger dan in de jaren daarvoor en zijn aanbieders genoodzaakt snel te reageren op plots oplopende rentes op staatsobligaties. Een andere belangrijke oorzaak vormt de toegenomen concurrentie, niet alleen door nieuwe toetreders maar ook door andersoortige geldverstrekkers: regiepartijen. Vaak beleggen deze regiepartijen voor meerdere funders (pensioenfondsen, buitenlandse verzekeraars) in Nederlandse hypotheken waardoor ze ook frequenter hun rentetarieven wijzigen.

Laagste stand

De rente op de kapitaalmarkt is de laatste weken onderhevig aan de vrees van beleggers voor een escalerende handelsoorlog tussen Amerika, China en Europa. President Trump zou niet alleen invoerheffingen overwegen, maar onderzoekt ook mogelijkheden om investeringen en overnames vanuit China tegen te gaan. Door alle onrust in de wereld kozen beleggers afgelopen week voor veiligere beleggingen, zoals Nederlandse staatsleningen. De rente op de kapitaalmarkt bereikte vrijdag daardoor zelfs de laagste stand van dit jaar.

Grootbanken

Door de sterk gedaalde kapitaalmarktrente, is bij veel geldverstrekkers ruimte ontstaan om hun hypotheekrentes te verlagen. Vorige week pasten onder meer MUNT Hypotheken, Rabobank en ABN AMRO hun tarieven naar beneden aan. Mede door de forse verlagingen van ABN AMRO labels Florius en Moneyou daalden de gemiddelde 10 en 20 jaar vaste hypotheekrentes vorige week flink. Tegelijk was opvallend dat Aegon, a.s.r. en Woonfonds juist verhogingen bekend maakten. Verder was opmerkelijk dat Rabobank, Centraal Beheer en a.s.r. het verschil tussen hun annuïtaire en aflossingsvrije rentes vergrootten, en dat Achmea (Woonfonds, Centraal Beheer) extra rentevast-periodes introduceerde van korte en middellange duur.

Bron: De Hypotheekshop