Aantrekkende woningmarkt zorgt voor fors hogere omzet makelaars

Makelaars profiteren van de aantrekkende woningmarkt. De bij makelaarsvereniging NVM aangesloten kantoren draaiden vorig jaar flink meer omzet en ook het aantal werknemers in de branche nam toe. Grotere woningmakelaardijen profiteerden het meest.

De bij de NVM aangesloten kantoren draaiden in 2015 een omzet van 937,2 miljoen euro, een toename van bijna 140 miljoen euro ten opzichte van 2014. Ook het aantal werknemers in de branche nam toe van ca. 8.000 naar 8.750 fte in 2015. Dit blijkt uit de NVM Bedrijfsbarometer, een jaarlijks onderzoek van de vereniging onder de aangesloten makelaarskantoren.

Grote woningmakelaars 

Van de ruim 2.800 aangesloten NVM-kantoren is het overgrote deel (95%) actief in de woningmakelaardij. In dit segment werd afgelopen jaar ook de grootste omzetstijging gerealiseerd van 21% ten opzichte van 2014. Grotere kantoren profiteerden meer van de omzetstijging dan de kleinere kantoren.

Veel verkooptransacties

Het merendeel van de omzet uit woningmakelaardij komt uit verkoopbemiddeling (70%). Gemiddeld realiseerde een NVM-kantoor in 2015 70 verkooptransacties, tegenover 57 in 2014. Ook het aantal taxaties groeide: gemiddeld voerde een NVM-kantoor dat actief is in woningmakelaardij 83 reguliere taxaties uit, tegen 74 in 2014. De omzet hieruit steeg ten opzichte van 2014 met 10%.

Businessmarkt groeit ook

Ook in de markt voor zakelijk onroerend goed groeide de omzet. Op de businessmarkt is 32 procent van alle NVM-kantoren actief. De totale omzet steeg met circa 13% van 106,5 miljoen euro naar 120,7 miljoen euro.

Daling omzet agrarisch en landelijk vastgoed

In agrarisch en landelijk vastgoed is 4% van de kantoren is actief. Deze deelmarkt kent als enige een omzetdaling (-5%). De omzet die specifiek uit taxaties wordt behaald, is met 1% wel licht gestegen. Ook voor agrarische makelaars is de woningmakelaardij een belangrijke bron van inkomsten, waaruit vorig jaar 53 procent van de omzet werd gehaald.

Verwachting

NVM-voorzitter Ger Jaarsma is verheugd over de verbeterde marktomstandigheden in de makelaardij. “NVM-makelaars hebben zware tijden gehad tijdens de crisis en het heeft veel behendig ondernemerschap gevergd om daar doorheen te loodsen. We zijn verheugd dat er nu weer een stijgende lijn zit in de markt, zowel voor de ondernemers zelf als de werkgelegenheid in de sector.” Er wordt ook elk jaar gevraagd naar de omzetverwachting voor het komend jaar. Voor 2016 verwacht de meerderheid van de makelaarskantoren een (substantiële) omzetstijging.