Vastgoed Actueel kosten koper

Adfiz en OvFD pleiten voor meefinancieren kosten koper

Adfiz en OvFD willen het makkelijker maken voor starters om een huis te kopen. Ze pleiten voor het mogen meefinancieren van de kosten koper en voor het verruimen van de schenkingsvrijstelling, zo meldt am:web.

De organisaties wijzen aan de hand van cijfers van het Hypotheek Data Netwerk (HDN) op de moeilijke positie van de starters. Het HDN constateerde een recordaantal hypotheekaanvragen over de eerste zes maanden van 2017, terwijl starters nauwelijks in beweging komen. Het aandeel starters in de woningmarkt is sinds 2015 gedaald van 39% naar 30%.

Loan-to-value

Volgens Adfiz en OvFD is de steeds strengere loan-to-value de boosdoener. “Vanaf volgend jaar mag je nog 100% van de woningwaarde financieren. Bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting, notaris en advies moeten met eigen spaargeld betaald worden. Het CPB heeft berekend dat je volgend jaar als starter tot 12.000 euro eigen geld moet meenemen voor de koop van je huis. Dan moet je nog inrichten en liefst een gezonde buffer overhouden. Dat is erg veel gevraagd van starters. Teveel blijkt in de praktijk.”

Maatregelen

Volgens Adfiz en OvFD ontstaan daardoor lastig uit te leggen situaties. Adviseurs zien steeds vaker starters die op basis van hun inkomen goed een hypotheek kunnen afsluiten, vaak daarmee zelfs hun woonlasten kunnen beperken (in vergelijking met huidige huur), maar door de LTV geen kant op kunnen. De brancheorganisaties pleiten naast een integrale lange termijn aanpak voor een paar eenvoudige maatregelen om op korte termijn de positie van starters te verbeteren.

Schenken

Zo pleiten ze ervoor om de  kosten koper ook boven de 100% mee te mogen financieren. “Gezien de verplichte aflossing vergroot dit niet noemenswaardig het risico op restschuld. Het voorkomt bovendien een verschuiving naar het duurdere consumptief meefinancieren van de hypotheekkosten.” Ook zouden ouders meer ruimte moeten krijgen om te schenken aan hun kinderen. “Op dit moment geldt een eenmalige schenkingsvrijstelling van € 100.000 voor een woning. Door meer ruimte te bieden deze schenking over meerdere jaren te spreiden bied je een grote groep ouders de mogelijkheid hun kinderen te helpen bij de aankoop van een woning.”

Bron: am:web