Vastgoed actueel - reclame hypotheek

AFM: 'Reclame over snelheid hypotheek afsluiten verboden'

Verschillende hypotheekverstrekkers hebben reclamecampagnes gevoerd waarin de snelheid waarmee een hypotheek kan worden afgesloten wordt aangeprezen. Dat mag volgens een al langer bestaande regel niet, waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

'Een huis kopen is een ingrijpend besluit met financiële gevolgen voor de lange termijn', verduidelijkt de AFM. Daarom is het belangrijk dat consumenten zich voor zo’n besluit goed laten informeren en dat ze er ook goed over kunnen nadenken en weloverwogen de knoop kunnen doorhakken. Reclames waarmee huizenkopers worden gelokt met snelheid passen daar volgens de wet niet in, laat het FD weten. 

Sancties 

De AFM laat weten dat verschillende aanbieders zijn aangesproken op het feit dat zij reclame maakten over de afsluitsnelheid. Of er ook boetes of andere sancties zijn uitgedeeld is op dit moment niet duidelijk en doet de AFM verder geen uitspraak over. 

Positief over verkorten doorlooptijd

De toezichthouder erkent overigens wel dat het in de huidige krappere woningmarkt goed is als huizenkopers binnen een redelijke termijn duidelijkheid krijgen over de benodigde financiering. De toezichthouder staat dan ook positief tegenover bijvoorbeeld het verkorten van doorlooptijden, zolang dit allemaal maar zorgvuldig gebeurt, stelt Business Insider