Vastgoed Actueel lenen

AFM waarschuwt voor strengere leenregels hypotheek

Met ingang van 1 januari 2018 moeten huizenkopers er rekening mee houden dat er voor hypotheken niet meer dan de waarde van de woning geleend mag worden. Ook veranderen de inkomensnormen. Hiervoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De toezichthouder wijst erop dat de aangescherpte leenregels ook gelden voor diegenen die in 2017 een hypotheekaanvraag doen en pas in 2018 een definitief aanbod ontvangen. De normen zijn bedoeld om huizenbezitters te beschermen tegen overkreditering.

15 november

Harrie-Jan van Nunen van de Financiële Makelaar raadt daarom aan om het definitieve hypotheekaanbod van de bank of geldverstrekker uiterlijk 15 november op de mat te hebben liggen, zodat er nog voldoende tijd is om na te gaan of alles financieel haalbaar is. Zo vertelt hij aan de Telegraaf:  “Dat toetsen duurt gemiddeld tussen de vier en zes weken. Aangezien er in de laatste twee weken van het jaar veel vrije dagen vallen en er dan dus niet veel gebeurt, is het verstandig om als uiterste datum 15 november aan te houden.” Ook moeten hypotheekverstrekkers opletten of het bindende aanbod nog in 2017 kan worden uitgebracht. Zo niet, dan dienen ze de huizenkopers hierover tijdig te informeren.

101 Procent

Dit jaar kan nog 101 procent van de marktwaarde van een huis worden geleend. De regering besloot al een aantal jaar geleden dat deze zogeheten leennorm stapsgewijs zakt naar 100 procent. Daar blijft het voorlopig bij. In het nieuwe regeerakkoord is geen verdere verlaging opgenomen.

De Nederlandsche Bank (DNB) blijft er niettemin op aandringen om mensen uiteindelijk niet meer dan 90 procent te kunnen laten lenen. Hoge hypotheekschulden maken huishoudens kwetsbaar, vindt DNB. Daarbij zorgen hoge hypotheeklasten ervoor dat mensen minder andere dingen gaan kopen en dat is slecht voor de economie.

Bron: De Telegraaf