Vastgoed Actueel Funda

Amerikaanse investeerder geïnteresseerd in Funda

De Amerikaanse investeerder General Atlantic heeft interesse getoond in online woonplatform Funda. De private equity-partij heeft belangen in vergelijkbare platforms in onder andere Zweden en België en wil een belang van 25 tot 40% in de website nemen. Het bod dat General Atlantic heeft neergelegd om aan tafel bij Funda te komen, waardeert het gehele platform op 240 miljoen euro. Dat blijkt uit gesprekken die het Financieele Dagblad heeft gevoerd met verschillende bronnen.

Makelaarsvereniging NVM, met 70% grootaandeelhouder van Funda, houdt de boot af. Het bestuur van de NVM heeft de interesse in het platform ook niet gedeeld met de achterban, tot frustratie van een deel van de NVM-leden, zo meldt het FD. Het was donderdag de voorzitter van de makelaarsvereniging Amsterdam, Sven Heinen, die het bod aansneed op de ledenraadsvergadering. Hij was via een andere weg op de hoogte van de interesse in Funda.

Onenigheid

Funda is in Nederland de absolute marktleider in het online woningaanbod. Binnen de NVM is er al langere tijd onenigheid over de koers die Funda moet varen. Een deel van de makelaars vindt dat Funda prima draait en wil op deze weg doorgaan. Ze vrezen dat een verdere uitbreiding van de functies van website hun bestaansrecht zou kunnen ondergraven. Een andere groep wil juist dat het platform sneller wordt doorontwikkeld. “Als makelaar moet je ook steeds meebewegen in een markt die vernieuwt,” zegt Heinen in het FD. “Als je gewoon je ding blijft doen zoals je dat altijd hebt gedaan, is er een goede kans dat je de digitale revolutie niet overleeft.”