Vastgoed actueel - studentenwoningen

Amstelveen: Bouw 2500 studentenwoningen gaat niet door

De bouw van 2500 nieuwe studentenwoningen naast campus Uilenstede gaat niet door. De plannen die door de gemeente Amstelveen en Vrije Universiteit (VU) in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur zijn gemaakt, worden nu onverwachts door datzelfde ministerie afgewezen. Dat meldt het Parool. 

Door de uitbreiding van Uilenstede, met 3400 studenten toch al de grootste campus van Europa, wilden Amstelveen en VU in één klap een groot deel van de woningnood oplossen. In groot Amsterdam is een tekort van zeker 12.000studentenwoningen. Met hulp van het ministerie van Infrastructuur werden de plannen de afgelopen twee jaar opgesteld. Die samenwerking was nodig omdat de uitbreiding van Uilenstede pal onder de vliegroute van Schiphols Buitenveldertbaan ligt. 

Afgelopen september werd het plan formeel ingediend. De verpauperde jaren-zeventig kantorenwijk Kronenburg - waar meer dan de helft van de kantoren leeg staat en een groot deel van de grond braakligt omdat nog kanslozer kantorenwezen al zijn gesloopt - zou met nieuwe studentenflats worden volgebouwd en aan het naastgelegen Uilenstede geklonken. Maar hetzelfde ministerie dat de plannen mede vormgaf, wijst ze nu af. "Het aantal woningen, ook al zijn het tijdelijke studentenkamers, is zo buiten proportie van wat is toegestaan dat zowel wat betreft veiligheid als gezondheid van toekomstige bewoners risico's ontstaan," blijkt uit stukken van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). 

Verraden

De gemeente voelt zich verraden. "We hebben deze plannen in nauwe samenwerking met het ministerie opgesteld," aldus Schipholwethouder Maaike Veeningen, "juist om te voorkomen dat dit zou gebeuren. Dat overleg ging zo goed dat we ook hadden verwacht dat dit op basis van die hulp zou worden goedgekeurd. We zijn dan ook behoorlijk onaangenaam verrast door de afwijzing."

Amstelveen tekent bezwaar aan. ILT maakt bij de afwijzing gebruikt van dezelfde verouderde normen die eerder nieuwe milieurapportages voor de groei van Schiphol en komst van Lelystad Airport nodig maakten. 

Betaalbare studentenwoningen

"Het is een enorme tegenvaller," zegt Wessel Agterhof van de Vrije Universiteit. "We zijn schouder aan schouder opgetrokken met Amstelveen omdat we ons willen inzetten voor de komst van betaalbare studentenwoningen." 

Ook studentenhuisvester Duwo, eigenaar van Uilenstede en één van de mogelijke exploitanten van de nieuwbouw, is onthutst. "Het is van de zotte dat in zo'n mooi gebied niet mag worden ontwikkeld wat in Uilenstede al 50 jaar mogelijk is."

Bron: Parool