Amsterdam best presterende gemeente op woningmarkt

Amsterdam is in 2015 op de 1e plaats geëindigd bij de ranking van best presterende gemeenten op het gebied van de koopwoningmarkt. De ranking wordt elk jaar door Woningmarktcijfers.nl opgesteld in samenwerking met Vastgoed Magazine. Amstelveen bezet de tweede plaats, gevolgd door Haarlem, Bloemendaal en Heemstede. In 2014 was Amstelveen nog de nummer een en Amsterdam stond op plaats drie.

Acht van de top tien gemeenten liggen in de provincie Noord Holland, de overige twee in Utrecht. Onderaan de lijst zien we vooral gemeenten uit de provincie Groningen. De volledige lijst van gemeenten met kaart is te zien op de website van Vastgoedactueel.nl en Woningmarktcijfers.nl.

Bekijk de score van uw gemeente op de kaart

Gekte op de Amsterdamse huizenmarkt

De nummer 1 positie van Amsterdam werd wel verwacht. Krantenkoppen melden al enige tijd dat hier sprake is van gekte op de woningmarkt. In 2015 stijgt de gemiddelde koopsom in Amsterdam met bijna 10 procent tot 304.000 euro. Het aantal transacties stijgt naar 12.500 stuks. Nooit eerder werden in Amsterdam zoveel huizen in één jaar verkocht. In Amsterdam duurt het gemiddeld minder dan 5 maanden om het totale huizenaanbod te verkopen, in Nederland is dit momenteel 13 maanden. De Nederlandse woningmarkt heeft eveneens een prima jaar achter de rug. Het aantal transacties stijgt in 2015 met 16,1 procent tot 178.293 stuks. De Gemiddelde koopsom komt uit op 230.200 euro en 3,6 procent boven het niveau van 2014.

Criteria Ranking

Alle gemeenten worden op zeven belangrijke woningmarktcriteria vergeleken. Jaarlijks vinden in de ranking verschuivingen plaats, vooral bij kleinere gemeenten komt het voor dat koopprijzen, verkoopaantallen en verkooptijden grotere verschillen laten zien. Om die reden worden koopsom- transactieontwikkelingen zowel op de korte als de langere termijn vergeleken. Verder vormen de ontwikkeling van het te koop aanbod en de ontwikkeling van de theoretische verkooptijd een belangrijke indicator. Tenslotte worden de verkoopaantallen en het woningaanbod gemeten in relatie tot de koopvoorraad.

Bekijk hier het volledige rankingoverzicht van 2015.