Vastgoed Actueel leegstand

Amsterdam deelt eerste boete uit wegens leegstand

De gemeente Amsterdam heeft voor het eerst een huiseigenaar een boete opgelegd wegens leegstand. De eigenaar moet 5.000 euro betalen vanwege het niet melden van de leegstand. Ook is er een dwangsom van 10.000 euro opgelegd indien de man niet met de gemeente gaat overleggen over zijn pand.

Ambtenaren zijn het huis van de beboete eigenaar, een gewild pand in het centrum van de stad, dit voorjaar op het spoor gekomen na een tip. Ter plaatse werd vastgesteld dat de woning inderdaad leegstond. Na drie maanden controleerden zij nog een keer en besloten zij de boete uit te schrijven, nadat de woning na het aanschrijven van de eigenaar nog steeds niet leeg bij de gemeente was aangemeld.

Speculanten

Woonwethouder Laurens Ivens vindt dit soort boetes hard nodig. Zo vertelt hij tegen de Volkskrant: “Ten eerste zijn er gigantisch veel mensen op zoek naar een woning in Amsterdam. Dan kunnen er geen woningen leegstaan. Daarnaast zitten wij in onze stad niet te wachten op speculanten die alleen maar bezig zijn met winst maken op de koop en verkoop van een woning. Wij richten ons met deze boetes specifiek op hen. Een Amsterdammer die een woning wil renoveren en er om die reden nog niet woont, kan dat gewoon bij de gemeente melden. Dat is geen probleem.”

Woonfraude

Amsterdam kan sinds eind 2016 boetes opleggen voor de langdurige leegstand van een woning. Woningeigenaren mogen hun panden maximaal zes maanden leeg laten staan zonder te overleggen met de gemeente. Staat de woning langer leeg, dan is er sprake van woonfraude en worden boetes opgelegd. En bij een leegstand van 12 maanden kan Amsterdam de woning zelfs toewijzen aan een potentiële huurder.

Woningnood

De gemeente kampt met veel leegstand. Ivens tegen de Volkskrant: “Er staan vooral kantoren leeg. In totaal een miljoen vierkante meter kantoorruimte. De leegstand in woonhuizen is beduidend kleiner. Dan hebben we het over tientallen, misschien enkele honderden leegstaande woonhuizen. Op 400 duizend Amsterdamse woningen is dat misschien geen groot aantal, maar iedere woning is nodig. Daarom grijpen wij alles aan om de woningnood terug te dringen. Zo laten we onze inwoners zien dat we de stad betaalbaar en toegankelijk willen houden.”

Bron: Het Parool, De Volkskrant