Vastgoed actueel - transformatie

Amsterdam transformeert recordaantal kantoren naar woningen

De regio Amsterdam is hard aan het werk aan een oplossing voor het woningtekort. In 2017 is een recordoppervlakte aan leegstaande kantoorruimte getransformeerd in woningen. Volgens de Metropoolregio Amsterdam (MRA) kreeg vorig jaar een half miljoen vierkante meter kantoorruimte een andere gebruiksfunctie. De helft daarvan werd geschikt gemaakt voor bewoning. Dat schrijft am:web.

De metropoolregio stimuleert al enkele jaren transformatie van kantoren om de druk op de woningmarkt te verlichten. Volgens de monitor Platform Bedrijven en Kantoren werd in 2015 348.000 vierkante meter kantoorruimte opgeofferd, in 2016 333.000 was dat vierkante meter. De nieuwe gebruikers zijn behalve woningen ook winkels en hotels.

Geen record

De definitieve oplossing voor de oververhitte Amsterdamse woningmarkt is de transformatie van bestaande kantoren niet, schrijft am:webm. Een woordvoerder van MRA verwacht niet dat de cijfers van 2018 die van afgelopen jaar zullen overtreffen. “Een nieuw record wordt heel lastig. De transformatiecapaciteit van kantoren is aan het opdrogen.”

Desondanks stond er volgens de monitor op 1 januari nog steeds 1,6 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg in de regio Amsterdam. De helft daarvan heeft al minstens drie jaar geen huurder meer gehad. MRA verwacht dat deze kantoren zelfs niet meer verhuurd worden als er krapte ontstaat op de kantorenmarkt.

Bron: am:web