Amsterdam wil projectontwikkelaars korting geven voor middeldure gezinswoningen

Om de bouw van middeldure woningen te stimuleren, wil de gemeenteraad van Amsterdam ontwikkelaars korting geven als zij gezinswoningen gaan bouwen voor middengroepen. Coalitiepartijen D66, VVD, SP en oppositiepartij CDA dienen hiertoe donderdag een motie in. 

Middengroepen als verplegers, docenten en agenten komen in Amsterdam moeilijk aan een huis; ze verdienen te veel voor het grote contingent sociale huurwoningen in de stad, maar te weinig voor huizen in de vrije sector. Op de oververhitte markt voor koophuizen maken ze al helemaal geen kans. 

Onbetaalbaar

Iets meer dan tien procent van de Amsterdamse woningen valt in het middensegment. Ter vergelijking: meer dan de helft van de huizen valt in de goedkope, sociale sector. Zodra er een middeldure woning op de markt komt, stijgt de prijs direct tot onbetaalbare hoogte. 

Korting

Een meerderheid van de gemeenteraad wil nu dat de gemeente kortingen op grond gaat geven aan ontwikkelaars die willen bouwen voor de middelgroepen. De ontwikkelaars moeten dan wel beloven de prijzen voor langere tijd in het middensegment te houden. 

De gemeente stelt hierbij eisen aan de omvang van het huis, dat geschikt moet zijn voor gezinnen. Ook dient de bouwer inkomenseisen te stellen aan de huurders, om te zorgen dat de huizen ook daadwerkelijk terecht komen bij de juiste groepen.

Bron: Het Parool