Bancaire hypotheekverstrekking gestegen

Bancaire hypotheekverstrekking stijgt voor het eerst in drie jaar

Sinds december 2016 is de jaar-op-jaar groei van de hypotheekverstrekking door Nederlandse banken dankzij de aantrekkende woningmarkt voor het eerst sinds drie jaar weer positief, blijkt uit de cijfers van DNB. In februari 2017 bedroeg de jaar-op-jaar groei 0,3% en in maart 0,2%. Vóór de financiële crisis was een jaar-op-jaargroei van boven de 5% geen uitzondering.

Niet-bancaire verstrekkers groeien harder

Ten opzichte van 2015 is het balanstotaal van niet-bancaire hypotheekverstrekkers met bijna 10% toegenomen, blijkt uit cijfers van DNB. De groei van de totale hypotheekverstrekking in 2016 komt daarmee op zo’n 2%, in plaats van de 0% wanneer enkel de groei bij banken wordt gemeten.

Banken blijven wel koploper

Met een marktaandeel van circa 87% in 2016 en een uitstaande hypotheekschuld van bijna 520 miljard in maart 2017 zijn de banken met afstand koploper. Maar de niet-bancaire verstrekkers hebben inmiddels gezamenlijk al wel voor zo’n 131 miljard aan hypotheken op hun balans staan.

Extra aflossingen remmen groei

Volgens DNB zijn de aflossingen op bestaande hypotheken de belangrijkste oorzaak van de beperkte groei van de bancaire hypotheekverstrekking. De groei in aflossingen zijn met name het gevolg van de lage spaarrente en de schenkingsvrijstelling eigen woning.

Extra vraag hypotheken

Behalve de aantrekkende woningmarkt, zorgt ook de gedaalde hypotheekrente voor extra vraag naar hypotheken. In februari 2017 was de hypotheekrente volgens DNB bij banken gemiddeld 2,39%. Dat is een daling van 38 basispunten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In maart 2014 lag de gemiddelde rente nog op 3,52%.

Bron: DNB