"Bij een veiling móet je echt samenwerken"

Femke Stroucken veilt met haar kantoor CMS Derks Star Busmann al meer twaalf jaar in Amsterdam en in de rest van het land. Zoals ze dat zelf zegt veilen ze van alles, van schepen en kantoorpanden tot woningen. "Bij een veiling weet je meteen wat je hebt, heel helder."

In Amsterdam vormt ze een vast team met de directiemakelaar. "De directiemakelaar is mijn ogen in de praktijk, gaat nog een keer naar het object, heeft een ander type gesprek met de debiteur dan de bank of de notaris vaak heeft. We proberen voor die debiteur het traject ook op de best mogelijke wijze af te ronden, dat is óók onze verantwoordelijkheid."

Over de samenwerking tussen notaris en makelaar schreef ze een leidraad voor de NVM, omdat in de wet wél de rol van de notaris staat omschreven, maar niet die van de makelaar. "Ik vind dat eigenlijk alle panden – een uitzondering daargelaten – met een makelaar geveild horen te worden. Hij zorgt voor de feitelijke informatie over het object, weet precies wat hij moet doen, kijkt anders en ziet de risico’s. Het is belangrijk dat de informatie van de makelaar juist is, de notaris is namelijk uiteindelijk ook verantwoordelijk voor de informatie in de brochure."

"Omdat je een object zo breed mogelijk in de markt moet zetten’, benadrukt Stroucken, ‘ben ik een voorstander van internetveilen. Het is goed dat de EAOGV die mogelijk biedt. Dat maakt het toegankelijker voor particulieren. Veilen is een stuk transparanter dan bijvoorbeeld verkoop per inschrijving, wat je nu veel ziet gebeuren. Niemand weet toch meer wat in die envelop te stoppen? Bij een veiling weet je meteen wat je hebt, heel helder."

Ze komt nog even terug op haar verantwoordelijkheid als notaris bij een executieveiling. Want er is ook een sociaal aspect. "Veilen is een eindstation. Met de directiemakelaar probeer ik altijd eerst een gesprek aan te gaan met de debiteur, om te kijken of er nog iets mogelijk is. Vaak weten ze het gewoon niet meer. Als blijkt dat ik nog iets voor ze kan betekenen, dan zet ik me daar zeker voor in."

Bron: LinkedIn